Haku

Vertaissovittelutoiminta koulukiusaamisen ehkäisijänä

QR-koodi

Vertaissovittelutoiminta koulukiusaamisen ehkäisijänä

Tässä työssä tutkimme vertaissovittelua ilmiönä ja sen vaikutusta koulukiusaamiseen. Tutkimme sitä oppilaiden ja opettajien kokemuksien kautta. Tutkimuksemme tarkoitus on myös pragmaattinen: tavoitteena on tuottaa tietoa vertaissovittelutoiminnan kehittämiseksi. Tutkimusmetodimme on monimuotoinen triangulaatio, jossa aineisto koostuu oppilaiden täyttämistä kyselylomakkeista sekä oppilaiden ja kouluyhteisön aikuisten haastatteluista. Työn kiusaamisosion tuloksilla pohjaamme väitteemme vertaissovittelun vaikutuksesta.

Tämän tutkimuksen aineistot kerättiin kahtena eri keväänä; vuosina 2004 ja 2007. Vuoden 2004 tutkimukseen osallistui 374 oppilasta ja vuonna 2007 vastaajia oli 316. Vuoden 2004 aikana haastateltiin kahdeksan oppilasta ja seitsemän aikuista. Oppilaista neljä oli sovittelijaoppilaita, yksi kiusaaja ja kolme kiusattua. Sovittelijaoppilaista kolme oli itse kokenut kiusaamista ja kiusatuista yksi oli myös itse kiusaaja. Vuonna 2007 haastateltiin vain koulujen aikuisia ja haastatteluja kertyi 12 kappaletta.

Ymmärryksemme mukaan molempien tutkimuskohdekoulujen oppilailla ja opettajilla on yhtenäinen näkemys kiusaamisesta ilmiönä. Opettajat edellyttävät, että kiusaamisesta tulee puhua lasten vanhempien kanssa. Oppilailla on selkeä käsitys kiusaajista, kiusaamisen muodosta ja uhreista. Oppilaat toivovat parempaa välituntivalvontaa ja säännöl-listä keskustelua aiheesta. Oppilaiden kyselylomakkeita vertailtaessa kiusaaminen näyttäisi vuoden 2004 kyselyyn verrattuna molemmissa tutkimuskohdekouluissa kasvaneen.

Tutkimuksemme tuloksena toteamme, että vertaissovittelutoiminnan tulisi luoda vahvempi teoreettinen pohja. Sovittelu vaikuttaa tehokkaimmin niihin, joilla on vähän ongelmia tai ovat selvittelyssä ensikertalaisia. Vertaissovittelutoiminnan kehittämisessä siirtyisimme tutkimusalueille, jotka koskevat sosiaalisen pääoman kehittämistä ja vertaisten vaikutusta siinä prosessissa. Ymmärryksemme mukaan vertaissovittelutoiminta on hyvä keino selvittää pieniä ja arkisia erimielisyyksiä, se kehittää lapsen kykyä eritellä ja käsitellä tunteita, siitä hyötyvät erinomaisesti sovittelevat oppilaat, mutta varsinaisen koulukiusaamisen poistamiseen tarvitaan muita keinoja.

Tallennettuna: