Haku

Ikääntyvän henkilöstön kokemukset ja työssäjaksamisen keinot sähköistyvässä verohallinnossa

QR-koodi

Ikääntyvän henkilöstön kokemukset ja työssäjaksamisen keinot sähköistyvässä verohallinnossa

Tämän Pro gradu-työn tavoitteena oli selvittää ikääntyvän henkilöstön työssäjaksamista ja motivointikeinoja sähköistyvässä hallinnossa. Tutkimuksen kohteena oli julkishallinnosta verohallinto. Tutkimuksella haettiin kokemuksellista tietoa pitkään hallinnossa työskennelleiden henkilöiden osalta, kohderyhmä oli iältään 46–59 vuotiaita. Tavoitteena oli selvittää niitä työssäjatkamisen sekä työssäjaksamisen keinoja, joilla ikääntyvä henkilöstö saadaan jatkamaan pidempään sähköistyvässä hallinnossa.

Tutkimus oli kvalitatiivinen ja toteutettiin avoimena teemahaastatteluna. Haastattelussa oli mukana vaativissa ammattitehtävissä toimivia viranhaltijoita. Haastattelussa oli mukana yhteensä kuusi henkilöä ja kaikilla oli pitkä työkokemus hallinnon sisältä.

Tutkimuksessa saatiin selville, että jatkuvat muutokset sähköistyvän hallinnon sisällä kuormittavat henkilöstöä ja varsinkin ikääntyvää henkilöstöä. Haastateltavien mielestä sähköisen hallinnon uudet työmenetelmät, -tavat ja sovellukset koettiin työtä helpottaviksi, kun uudet asiat on saatu hallintaa ja työmenetelmät sisäistettyä. Työergonomiaan ja –ympäristöön kiinnitettävä huomiota sähköistyvässä hallinnossa. Omasta osaamisesta ja kompetentista on huolehdittava ja osallistuttava säännöllisesti koulutuksiin.

Keskeiseksi kehittämiskohteeksi nousivat ikääntyvän henkilöstön työhyvinvointi ja työssäjaksaminen. Asioihin on kiinnitettävä huomiota ennaltaehkäisevästi ikääntyvän henkilöstön osalta sähköistyvässä hallinnossa. Johtamisessa ja jatkuvassa muutoksessa olisi huomioitava myös ikääntyvän henkilöstön toiveet ja tarpeet. Sähköistyvässä hallinnossa työn tauottamiseen ja palautumiseen olisi varattava riittävästi aikaa. Tietotekniset taidot korostuvat sähköistyvässä hallinnossa, jolloin riittävään perehdyttämiseen ja työnopastukseen olisi myös varattava aikaa.

Tallennettuna: