Haku

Narratiivinen tutkimus pedagogisen rakkauden merkityksestä kuvataiteen opettamisessa

QR-koodi

Narratiivinen tutkimus pedagogisen rakkauden merkityksestä kuvataiteen opettamisessa

Narratiivisen tutkielmani aineisto perustuu viiden kuvataideopettajan haastatteluun. Tutkielmani keskiössä olivat kuvataideopettajien omat oppimiskokemukset. Tutkielmani yhtenä tavoitteena oli selvittää, millaista toimijuutta pedagogisen rakkauden kokemisesta syntyi haastateltavalle, millaisista tekijöistä koostuu hyvä kuvataideopettajuus ja miten pedagoginen rakkaus näyttäytyy opettajan työssä? Tutkielmani toisena tavoitteena oli tuoda esiin kuvataideopettajien omaääniset kertomukset. Muodostin haastatteluista kokonaiskertomuksia, kehysnarratiiveja ja taiteellisen osion runoja. Tutkielmani analyysimenetelmänä käytin aineistoon pohjautuvaa narratiivista analyysiä. Rikas narratiivinen kerronta ja kehyskertomukset toimivat aineistona teoreettiselle pohdinnalle aiheeseen liittyvän kirjallisuuden inspiroimana. Tutkielmani teoria muodostui pedagogisen rakkauden ja positiivisen pedagogiikan -käsitteistä.

Tutkimukseni kolmantena tavoitteena oli selvittää, millaista uutta tietoa ja millaisia uusia oivalluksia taideperustainen ajattelu voi tuottaa. Prosessissa oli kysymys taiteidenvälisyydestä, jossa yhdistyivät tanssi, valokuvaus ja runot. Pohdin taiteellisessa prosessissa asioita pedagogisen rakkauden näkökulmasta. Tavoittelin syvempää ymmärrystä kehysnarratiivien pohjalta tekemieni runojen ja ottamieni valokuvien vuoro-vaikutuksesta, taideperustaisen tutkimuksen keinoin.

Aineiston analyysin tuloksena pedagoginen rakkaus näyttäytyi opettajuudessa seuraavilla tavoilla: opettajat pitivät oppilaistaan, he kannustivat oppilaitaan päämäärätietoisesti, opettajat huomioivat oppilaansa kokonaisvaltaisesti ja yksilöllisesti. Tutkimukseni mukaan opettajan hyvä vuorovaikutus ja hänen osoittamansa pedagoginen rakkaus vaikutti oppilaassa seuraavaa toimijuutta: oppilaiden minäpystyvyys, itsetunto ja usko omiin taitoihin vahvistui, opettajan luoma turvallinen ilmapiiri luokassa vahvisti oppilaan avoimuutta ja tämä johti lopulta yksilöiden kukoistukseen. Kuvataideopettajan oppilaaseen jättämä vahva tunnejälki vaikutti vahvasti oppilaan uravalintoihin ja sai aikaan ponnistelua kuvataiteelliselle alalle pyrkimiseksi. Tutkimukseni mukaan hyvässä kuvataideopettajuudessa keskeistä on oppilaan yksilöllinen kannustaminen, hyvä ja avoin vuorovaikutus, luottamus oppilaan taitoihin, työn tekeminen koko persoonallaan, empaattisuus, yksilön kunnioitus, rakentava palautteenanto ja idearikkaus.

Pohdinnassa tuon esille, millä tavoin tutkimani tieto ja oivallukset opettajuudesta, pedagogisesta rakkaudesta ja vuorovaikutuksesta heijastelevat omaan opettajuuteeni.

Tallennettuna: