Haku

Sosiaalialan työntekijöiden kokemukset epäkohtien raportointia hankaloittavista ja edistävistä tekijöistä

QR-koodi

Sosiaalialan työntekijöiden kokemukset epäkohtien raportointia hankaloittavista ja edistävistä tekijöistä

Tarkastelen tutkielmassa sosiaalialan epäkohtia Suomessa sosiaalialan työntekijöiden kokemina. Tutkielmassa kysyn, että miten sosiaalialan työntekijät käyttävät harkintavaltaansa epäkohtien raportointia hankaloittavissa ja edistävissä tekijöissä ottamalla huomioon toimijuuden ja tietämisen merkitykset? Tutkielmassa pyrin tuottamaan tietoa miten sosiaalialan toimijoiden toimintamahdollisuudet ja rajoitteet rakentuvat epäkohtien raportoinnin prosessissa.

Tutkielmassa käytän diskurssianalyyttistä tutkimusmetodia aineistoon, joka on kerätty sähköisenä lomaketutkimuskyselynä. Valitsin aineistosta kaksi avokysymystä ja yhden kuvailevan pyynnön epäkohdan raportointikokemuksista. Teoreettis-metodologisesti paikansin aineistosta toimijuuteen ja tietoon liittyviä harkintavallan selontekoja, joiden analysoinnissa käytin rationaliteetteja ja tekniikoita sekä professionaalisen ja byrokraattisen harkintavallan käsitteitä selventääkseni miten toimintamahdollisuudet eri konteksteissa ilmenevät.

Tulkitsin aineistosta neljä harkintavaltaan liittyvää rationaliteettia.Yksilöä vastuuttava rationaliteetti sekä tiedon kulun ja ajan vajeiden rationaliteetti. Nämä liittyvät epäkohtien raportointia hankaloittavat tekijöihin. Sovitteleva byrokraattinen rationaliteetti sekä taistelevan toimijuuden rationaliteetti puolestaan liittyvät epäkohtien raportointia edistäviin tekijöihin.

Hankaloittavien tekijöiden rationaliteetit osoittavat, että työntekijöiden toimintamahdollisuudet olevan yleensä lukkiutuneita ja byrokraattisten normien säätelemiä. Työntekijät kokevat kollektiivisten ongelmien henkilökohtaistamista ja vastuuttamista sekä tiedon kulun ja ajan merkitysten jähmettävän sosiaalialan kentällä toimijoiden mahdollisuuksia raportoida epäkohdista.

Epäkohtien raportointia edistävissä tekijöissä ilmeni työntekijöiden luottamus perinteisiin byrokraattisen harkintavallan resursseihin ja uktoriteettiuskollisuuteen esimiehiä kohtaan. Taistelevassa toimijuudessa oli eniten sekä byrokraattiseen että professionaaliseen harkintavaltaa liittyvää vastarintaa ja johtajuuden haastamista epäkohtien raportoinnin konteksteissa.

Tallennettuna: