Haku

Mahdoton monimateriaalisuus - ohjauspäivällä tukea käsityön opettamisen ongelmiin

QR-koodi

Mahdoton monimateriaalisuus - ohjauspäivällä tukea käsityön opettamisen ongelmiin

Pro gradu -tutkielmamme tarkoituksena on selvittää, minkälaisia käsityksiä opettajilla on ohjauspäivän vastaavuudesta monimateriaalisen käsityön opettamisen ongelmiin. Ohjauspäivä tarkoittaa meidän pitämää monimateriaalisen käsityönopetuksen ohjausta opettajille. Selvitämme siis, minkälaisia ongelmia opettajilla on monimateriaalisen käsityön opettamisessa ja miten pitämämme ohjauspäivä monimateriaalisesta käsityöstä vastasi näihin ongelmiin. Opettajille pidettiin heidän pyynnöstään yksi ohjauspäivä, jossa käsiteltiin monimateriaalisen käsityön opettamista. Tutkimusaineisto kerättiin ohjauspäivään osallistuneilta kolmelta opettajalta kolmen kuukauden jälkeen ohjauspäivästä kyselylomakkeella. Tutkimusaineisto on analysoitu aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tutkimuksemme on tapaustutkimus, jonka tekoa ohjaa fenomenografinen tutkimusote.

Tutkimuksen tulosten mukaan ongelmia monimateriaalisen käsityön opetuksessa on aineenhallinnan puute, vanhat asenteet ja käytänteet, opettajalähtöisyys, epävarmuus ja vähäinen yhteistyö opettajien kesken. Ohjauspäivä vastasi näistä kaikkiin muihin, paitsi yhteistyön ongelmaan. Opettajat ymmärsivät ohjauspäivän jälkeen monimateriaalisen käsityön laajemmin, syvensivät omaa osaamistaan ottamalla haltuun uusia tekniikoita ja ideoita, suunnittelivat ja toteuttivat opetusta oppilaslähtöisemmin ja saivat varmistusta ja rohkaisua monimateriaalisen käsityön opettamiseen. Ohjauspäivän jälkeen opettajilla on kuitenkin vielä ongelmia monimateriaalisen käsityön merkityksen ymmärtämisessä, sillä opettajien toimintaa ohjaa produktikeskeinen ajattelumalli.

Jotta ohjauspäivä olisi vastannut vielä paremmin opettajien kokemiin ongelmiin monimateriaalisen käsityön opetuksessa, olisi nämä ongelmat pitänyt olla tiedossa ennen ohjauspäivää, jolloin ohjauksen sisältö olisi suunniteltu sen mukaan. On kuitenkin tärkeää, että opettajille pidetään täydennyskoulutusta ja ohjausta monimateriaalisen käsityön opettamiseen, sillä tämän tutkimuksen mukaan jo yhden päivän ohjauksella voidaan edistää monimateriaalisen käsityön toteutumista, mikä edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa. Pohdimme vielä, mikä merkitys on laadukkaasti järjestetyllä monimateriaalisella käsityöllä oppiaineen suosioon.

Tallennettuna: