Haku

kehräpuu, kuontalopuikko ja kuontalonauha

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Suomen kansallismuseo

kehräpuu, kuontalopuikko ja kuontalonauha

fyysinen kuvaus: Pääluettelo: Kehräpuu, kuossali, karkeatekoinen, alkeellisin reikä- y.m. kuvioin. Rautainen neula ja osaksi kudottu nauha (seinävyötä), osaksi vaatesuikale siteenä.

Kehräpuu. Yhdestä puusta veistetty kehräpuu. Istuinlauta on leveä ja jykevä, sen pää on lohjennut. Varren keskiosaan on veistetty kaksi ulkonevaa "kapulaa". Lapa on iso ja leveä. Neliskulmaisen lavan alakulmissa on pienet väkäset ja pyöreät reiät. Yläkulmissa on myös pyöreät reiät. Lavan keskellä on neljä reikää kuontaloon kiinnittämistä varten. Lavan selkäpuolen alaosassa on viisi läpiporaamatonta reikää. Kehräpuu on maalattu ruskeaksi.

Kuontalonauha ja -puikko. Kuontalopuikkona on rautainen pitkä puikko, jonka pää on käännetty lenkiksi. Lenkkiin on solmittu seinävyötekniikalla valmistettu ristikkonauha. Nauha on lohenpyrstökuvioinen ja siinä on vaaleanpunaisia, vaaleita ja ruskeita pellava- tai hamppulankoja sekä villalankaa. Nauha on hyvin repaleinen ja kippuralla, koska sitä on säilytetty tiukasti puikon ympärille kiedottuna. Nauhan jatkeeksi on solmittu kankainen nauha, ilmeisesti jonkin vaatteen reunasta. Tämän punaisen kangasnauhan reunaan on ommeltu punainen kanttausnauha ja siinä on mustia langanpätkiä, ehkä kirjailun jäämiä.

Tallennettuna: