Haku

kehräpuu, kuontalopuikko ja kuontalonauha; ristikkonauha

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Suomen kansallismuseo

kehräpuu, kuontalopuikko ja kuontalonauha; ristikkonauha

fyysinen kuvaus: Pääluettelo: Kehräpuu, isokokoinen, runsaasti reijityskoristein y.m. koristeltu. Kanta liitetty salvoksella. Rautaneula ja musta-puna-valk. nauha seinävyötekniikkaa.

Kehräpuu. Kahdesta kappaleesta valmistettu kehräpuu. Leveä ja pitkä istuinlauta on kiinnitetty "salvoksella" varteen. Kiinnitys on varmistettu kahdella rautanaulalla. Varren keskiosaan on veistetty neliskulmainen, ulkoneva koristemuoto, johon on leikattu tähtiä. Varren yläosaan on veistetty pyöreä muoto, johon on leikattu sahalaitakuvio ja keskelle tähti. Suurikokoiseen lapaan on leikattu monikulmaisia reikiä kauttaaltaan niin että lapaan on muodostunut koristeellinen ornamenttikuvio. Lapa on meinannut rikkoutua ja sitä on korjattu metallilenkeillä. Kehräpuu on maalattu punaruskeaksi.

Kuontalopuikko ja -nauha. Kuontalonauha on valmistettu seinävyötekniikalla. Nauha on kolmivärinen. Siinä on punaisia, valkoisia ja mustia villa- ja pellavalankoja, jotka kulkevat nauhan reunasta toiseen vinottain, muodostaen vinoneliökuvioita. Nauhan toinen pää on käsin ommellen päätelty suppuun ja jätetty n. 10 cm mittainen tupsu. Nauhan toiseen päähän on solmittu rautainen, lenkkipäinen puikko. Puikon päähän on kiertynyt villaista kuontaloa.

Tallennettuna: