Haku

esiliina

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Suomen kansallismuseo

esiliina

fyysinen kuvaus: Pääluettelo: Eslina valkeasta palttinavaatteesta, jonka alareuna on leveältä ompeluksella kuvattu ja päättyy kirjaviin lankaripsuihin.

Esiliina, ommeltu valkoisesta hienosta pellavakankaasta ja helmassa on värikäs, n. 9 cm korkea kirjontakuvio sekä hapsut. Esiliinan sivut ovat kankaan hulpioreunaa. Esiliinassa on vyötäröllä tiheät laskostukset ja siihen on kiinnitetty pitkä punavihreä punottu, n. 2 cm leveä verkkonauha. Nauhan päissä on moniväriset pulleat tupsut villalangasta, väreinä on käytetty valkoista, kahta eri keltaista, oranssia, punaruskeaa ja ruskeaa. Vyötärölle nauha on ommeltu kaksinkerroin kanttaukseksi, muuten nauha on suora.

Helman kirjonta on tehty karkeammalle, luonnonväriselle pellavakankaalle ja kiinnitetty esiliinakankaan alareunaan. Kirjottu kangas on molemmissa reunoissa muutaman sentin esiliinakangasta kapeampi. Kirjontakuvion yläpuolelle ja jonkin matkaa esiliinan sivuille on ommeltu pinkki satiininauha, joka peittää helmassa kirjotun kappaleen ja muun helman välisen saumakohdan. Kirjonta on tehty neliökirjontana ja siinä on tummansinisellä reunustettu punainen vinoneliörivi, vinoneliöiden keskiosassa on sammaleenvihreällä, punaisella, sinisellä ja oranssinkeltaisella tehtyjä neliömäisiä kuvioita. Vinoneliöpinnan yläreunassa on punaisella tehty raita ja sen yläpuolella muun kirjontakuvion väreillä tehty rivi pieniä kehräkuvioita. Esiliinan reunaan on ommeltu n. neljä senttiä pitkät hapsut kirjontakuvion väreillä, kutakin väriä on raidoittain muutaman sentin matka.

Koristelu: kirjonta, hapsut, punottu nauha

Tallennettuna: