ryijy; ruusuryijy; koristeryijy

Aineiston käyttöoikeudet
Oikeudet pidetään - maksullinen käyttö
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Ryijyn loimi on pellavalankaa ja kude yksinkertaista ruskeaa villalankaa. Loimen tiheys on 10 lankaa/3 cm. Nukkasolmuissa on kaksi 2 lankaa ja nukkarivien väli on 1 cm. Nukka on kulunut niin, että pohjakudos näkyy. Ryijyn pohjaväri on luonnonmustaa ja kuvioiden värit ovat viininpunainen, sininen, violetti, joka on lähes valkoiseksi haalistunut, kellertävä vaaleanvihertävä ja harmaanvihreä. Ryijyn reunoja kiertää n. 13 cm leveä kukkaornamentti. Keskustan kulmissa ja keskellä on kukkaoksat. Keskustan yläosassa on punaisella nukalla 7 cm korkeat kirjaimet "E A T".

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Esine
OrganisaatioKansallismuseo
Kokoelma
Kansatieteelliset kokoelmat
Inventaarionro
K10722:457
Mitat
leveys 110 cm, pituus 133 cm
Merkinnät
merkintä
EAT
keskustan yläosassa on 7 cm korkeat kirjaimet E A T
Valmistus:
1800-luvun loppupuoli
käsityö
kudonta
Käyttö:
sisustustekstiili, koristetekstiili
1800-luvun loppupuolella valmistetut ruusuryijyt olivat usein ammattikutojien työtä, ja samat mallit toistuivat niin Pohjanmaalla, Ahvenanmaalla, Satakunnassa kuin Uudellamaallakin. Kuvioiden esikuvat löytyivät painetuista ristipistomalleista. Peiteryijyjä ei enää tarvittu, vaan ruusuryijyt olivat vihkimattoja ja näyttäviä salien seinien ja sohvien koristeita. Loistavan kirkkaat teolliset uutuusvärit lisäsivät ryijyn arvoa, mutta haalistuivat kuitenkin nopeasti.

Ilmajoki, Yli-Laurosela
Etelä-Pohjanmaa, Ilmajoki, Yli-Laurosela
Tilaa isännöivät viimeksi Juha Yli-Lauroselan perilliset, sisarukset Frans (1882 - 1962) ja Eliina (1876 - 1953) Yli-Laurosela. Heidän jälkeensä tila oli perikunnan omistuksessa. Vuonna 1971 valtio osti Yli-Lauroselan ja se luovutettiin Museoviraston hallintaan.
Aiheet
sulje

Vastaa käyttäjäkyselyyn!

Voita Apple iPad Wi-Fi + Cellular 9.7 128GB (2018)

Avaa kysely

Ei kiitos!