Haku

säkkikoukku

Sorvaamalla valmistettu kädensija, joka päistä aavistuksen verran kapeampi kuin keskiosastaan. Puinen varsi on poikkileikkaukseltaan pyöreänmuotoinen. Valettu teräosa; tarttumispää ja varsi. Varsiosa latteahko, kaarevaksi taivutettu. Sen suorana jatkona soikeanmuotoinen tarttumispää. Tarttumispää on lattea, ja sen alapuolella on säkkiin tarttumista varten 10 kpl piikkejä. Teräosa liitetty puiseen kädensijaan upottamalla teräosan ruoto läpi poikkipuun ja takomalla lävitse tuleva pää niin latteaksi metallisen rikan päälle, ettei se pääse sujahtamaan reiästä lävitse.

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Kymenlaakson museo

säkkikoukku

Tallennettuna:
Aineistotyyppi
Esine
Kokoelma
Ahtauskokoelma
Organisaatio
Kymenlaakson museo
Tunniste
AMUE90326:
Mitat
pituus 11.00 cm (kädensija)
halkaisija 2.50 cm (kädensija (päästä mitattuna))
pituus 1.00 cm (piikit)
pituus 22.50 cm (säkkikoukku)
Merkinnät
Tyyppi: tuotemerkintä (Merkinnän tyyppi)Tekniikka: kaiverrus (Merkinnän tekniikka)Sijainti: teräosa (Merkinnän sijainti)Sisältö: MILL & SONS (Merkinnän sisältö)
Valmistus
1920 - 1969
metalli
teräs
Iso-Britannia

Mill & Sons, valmistaja
Käyttö
käyttötapa
Kymenlaakso, Kotka, Kotkan satama
Käyttöaika tyypille 1960-luvulle asti. Käyttö: Säkkien käsittelyssä tarvittava väline, jolla tarrattiin säkkiin kiinni. Pelkkää säkkiä vaikea käsitellä ilman tällaista tarrainta (ei sopivaa kohtaa, jossa ote pitäisi, toisaalta karkea säkkikangas paljaille käsille vahingollinen). Säkkiä käsitellessä tarvittiin tällaisia säkkikoukkuja yksi molempiin käsiin. Käyttäjinä ahtaajat, säkkitavaran lastaajat ja purkajat.
Aiheet
Luokitus
esine (aineistotyyppi)
taakansiirto (alaluokka)
vesi- ja ilmaliikenne (pääluokka)
satamapalvelut (alaluokka)