Haku

Jäätelö- ja Karamellitehdas Patas, Nafetsin annostelu- ja tarjoilulaite, Nafets-pussi

Jäätelö- ja Karamellitehdas Patas, Nafetsin annostelu- ja tarjoilulaite, Nafets-pussi, Henri Koskilahti: Eskimolevy oli myöhemmin Nafetsiksi kutsuttu tuote, missä kahden litteän keksin väliin oli sipaistu irtojäätelöä. Tasokeksiä käytettiin jäätelön annostelemiseen ennen tötterön ja veneitten käyttöönottoa. Kuva annostelu- ja tarjoilulaitteesta Nafetsille ja Nafets- pussista.

Keksinkokoisen metallisen "ruuhen" pohjalla oli nostolevy, minkä päälle keksi asetettiin. Keksin päälle sipaistiin siis se jäätelö ja tähän päälle asetettiin vastaavasti toinen keksi.

Ruuhi on n. 20 mm korkea (95 p x50 l) ja kun tuote oli valmis ruuhen alla olevan kädensijan sisällä kulkevan varren avulla Nafets nostettiin ruuhen yläpuolelle, mistä asiakas sen sitten saattoi ottaa suoraan käteensä tai vaihtoehtoisesti tämä "jäätelöleivos" sujautettiin voipaperista valmistettuun pussiin.

Tiedossani ei ole käytettiinkö tällaista annostelulaitetta muualla kuin Turussa jäätelöleivosten annostelemisessa.
Heikki Koskilahden apuna oli hyvin usein autopeltiseppä Olavi Laine, jonka kanssa yhdessä pystyivät sekä ideoimaan innovaatioita jäätelönvalmistuksen uudistamiseksi että pienessä peltisepän nurkkapajassa valmistamaan esim. juuri tämän annostelulaitteen.

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Lahden kaupunginmuseo

Jäätelö- ja Karamellitehdas Patas, Nafetsin annostelu- ja tarjoilulaite, Nafets-pussi

Tallennettuna:
Aineistotyyppi
Valokuva
Kokoelma
Kuva-arkisto
ulkotuotannon originaalidigikuvat
Organisaatio
Lahden kaupunginmuseo
Tunniste
KUVDGV2021001:10
Kuvaustiedot
Koskilahti Henri, kuvaaja
Aiheen paikka
Aiheen aika
1949 - 1981
Aiheet
Luokitus
digitaalikuva (kuvatyyppi)