Haku

asuinkiinteistö; Metsärinne

Metsärinne sijaitsee Anian rantatien varrella, lähellä Outisen tilakeskusta. Kiinteistöön kuuluu vanha asuinrakennus, joka on rakennettu viimeistään 1800-luvun alkupuolella. Lisäksi ovat hyvin säilyneet asuinrakennus v. 1956, pieni mustamakkaratehdas ja talousrakennus, jossa on mm. varasto, sauna,puuvaja 1950-luvulta.

Vanha asuinrakennus on rakennettu osin kalliolle ja matalille nurkkakiville. Rakennus on muistitiedon mukaan siirretty Vesilahdelta. Rakennus on tehty kahdesta osasta, joista luoteispäässä on tupa ja kaksi kamaria. Tämän pään ulkovuoraus on vanhaa vaakaponttilautaa. Kaakkoispää on kapeampi ja siinä on vain yksi huone, jota on käytetty keittiönä/pakarina. Tämän osan ulkovuoraus on osittain erittäin leveätä peiterimoitettua pystylautaa.

Pitkänurkkaiset hirsirakennukset ovat yhdistetty pääosin laudasta rakennetulla väliosalla, jossa on sisäänkäynti molemmilla puolilla. . Molemmissa rakennuksissa on hirsiset päätykolmiot ja paksuista rungoista tehty vuoliaiskatto. Rakennuksen sisusta on säilynyt hyvin 1800-luvun ja 1900-luvun alun asussa, mm. ovet, listat, kakluunit. Ulkoväri on punainen ja nurkkalistoissa ja ikkunoiden vuorilaudoissa on käytetty valkoista. Ikkunat ovat eri ikäisiä, 6-ruutuisia. Eteläpuolella ikkunaukot ovat suuremmat. Tippalista tai heloja on harvassa ikkunassa. Kate on uudehko aaltopeltikate.

Uudempi asuinrakennus on valmistunut v. 1956 ja se on säilynyt suurimmaksi osaksi valmistumisaikansa asussa. Piirustukset teki rakennusmestari Risto Ratvio v. 1955 ja muutospiirrustukset ovat v. 1956. Hän myös suunnitteli v. 1954 lautarakennteisen talousrakennuksen, joka käsittää mm. saunan, varaston ja liiterin.

Tiilirakenteinen mustamakkaratehdas on rakennettu 1950-luvulla. Makkaraa tehtiin aina 1980-luvulle ja sitä myytiin omistajan kaupassa Tampereen kauppahallissa. Tehtaan kaakkoispäässä olevassa salissa on säilynyt vanha uuni ja erilaisia työvälineitä. Luoteispäähän on rakennettu myöhemmin pieni pulpettikattoinen lisätila, jossa oli mm. kylmiöt ja uusi sähköuuni. Alkuperäisen rakennuksen päissä on 6-kulmainen koristeikkuna.

Kesällä 2021 kiinteistön omistajien haltuun siirtyi myös viereiset kiinteistöt Koivula ja Ojanvarsi. Niillä sijaitsee Laurin pirtiksi kutsuttu kaksihuoneinen asuinrakennus, rankorakenteinen ulkorakennus ja pieni savusauna, todennäköisesti 1900-luvun alkupuolella rakennetut. Sauna saattaa olla vanhempikin.
Entinen Äijälän torppa. Vanhaa rakennuskantaa edustaa tien varrella, tienmutkassa oleva aitta. Pihapiiri sijaitsee näkyvällä paikalla pellon reunassa.

Metsärinteen 1800-luvun alkupuolelta oleva asuinrakennus on hyvin säilynyt. Yhdessä huoneessa on pidetty kauppaa 1900-luvun vaihteessa. Vanhan asuinrakennuksen sisätiloissa on säilynyt runsaasti kiinteää sisutusta. Mustamakkaratehdas on taloushistoriallisesti mielenkiintoinen osa pihamiljöötä.

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Museokeskus Vapriikki

asuinkiinteistö; Metsärinne

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Museokeskus Vapriikki
Inventaarionro
Anian rantatie 1138
Muu luokitus
kulttuuri (kohdetyyppi)
asuinkiinteistö (kohdetyyppi)
tontti (nykyinen tilatyyppi)
mäkitupa (historiallinen tilatyyppi)
Valmistus
Anian rantatie 1138
Luokitus
Verkossa saatavilla