Haku

arkeologinen kohde; Jokiranta

Kohde löytyi syksyllä 2021 metallinetsinharrastajan toimesta, kun hän pellonmuokkauksen havaittuaan oli käynyt paikalla ja löytänyt kohteen alueelta useita rautakautisia esinelöytöjä (ks. Ilpparin ilmoitus ILM20543). Paikalta on löydetty mm. ratassolki, pyöreä kupurasolki, rannerengas, puukko ja rautainen kilikello. Osassa esineistä oli kiinni tummaa (mahdollisesti nokista) maata ja hiiltä. Rannerankaan löytöpaikalta löydettiin myös luuta (todennäköisesti palanutta sellaista). Kohteeseen liittyy myös Ilpparin ilmoitus ILM16590, jossa löytöinä mm. dirhemi ja pronssinen hela.

Lokakuussa 2021 teki Pirkanmaan maakuntamuseo paikalle maastotarkastuksen, jossa pohjoisimman löytötihentymän kohdalle ja läheisyyteen kaivettiin yhteensä viisi koekuoppaa. Yhdessä koekuopista havaittiin hiilen hippusia ja palamatonta luuta noin 18-25 cm syvyydessä. Koekuoppaa laajennettiin hieman, mutta tutkimus jouduttiin keskeyttämään resurssien puutteen vuoksi, eikä tarkastuksen yhteydessä saatu selville, kuuluivatko luut ihmiselle vai eläimelle. Tarkastuksen päätteeksi koekuopan pohja peitettiin suodatinkankaalla, kuoppa täytettiin ja koekuopan sijainti merkittiin maastoon kahdella puunkarahkalla ja suurehkoilla kivillä.

Ladon koilliskulman viereen kaivetussa koekuopassa oli havaittavissa noin 50 cm syvyydessä alkuperäisestä maanpinnasta harmaan hiesun värjäymä, jonka seassa oli niin ikään hiilenhippuja. Värjäymän näkyvillä osa länsireunasta oli suora ja etelä-pohjoissuuntainen. Esille saatu värjäymänosa kaivettiin pois ja oli löydötön.

Tarkastuksen yhteydessä haastateltiin alueen maanomistajaa, joka kertoi nyt pelloksi raivatun, entisen peltosaarekkeen olleen osittain hyvin kivinen. Suurin osa kivistä oli poistettu pellonraivauksen yhteydessä kaivinkoneella, jolla alueen pintamaa oli poistettu ja viety pois alueelta. Paikalle oli tämän jälkeen tuotu muualta multaa ja suomaata. Kohde sijaitsee noin 2,4 km kaakkoon Kangasalan kirkosta, Jokioisten kylässä, osin ruohottuneen Taivallammin ja siitä itää laskevan ojan pohjoisrannalla. Kohteen alue on vielä jokin aika sitten kokonaisuudessaan muokkaamaton, kivinen peltosaareke, jonka keskellä on sijainnut ja yhä sijaitsee hirsinen lato. Sittemmin ladon ympäristö on raivattu pelloksi.

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Tampereen Museot - Pirkanmaan maakuntamuseo

arkeologinen kohde; Jokiranta

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Arkeologinen kohde
Organisaatio Tampereen Museot - Pirkanmaan maakuntamuseo
Inventaarionro
1000041932
Muu luokitus
hautapaikat (Muinaisjäännöstyyppi)
Muu tunniste
1000041932 (muinaisjäännöstunnus)
http://www.profium.com/archive/ArchivedObject-AAB7BC55-2D59-3246-0D73-FEC55029E472 (local)
Valmistus
Kangasala, Suomi
Luokitus
hautapaikat (Muinaisjäännöstyyppi)
Verkossa saatavilla