Haku

vapaa-aika; Näsinpuisto

Näsinpuisto sijaitsee Tampereen keskustan pohjoisosassa, Näsijärven reunamilla. Puiston kallionen mäki kohoaa näkyväksi maamerkiksi pohjoiseen päin. Puiston alue liittyy monin tavoin Tampereen historiaan. Sen laella sijaitsee Finlaysonin omistajasuvun Peter von Nottbeckin 1898 rakennuttama asuinpalatsi Näsilinna. (Ks. myös rakennetun ympäristön kohde Näsilinna , Hämeen museo , Milavida osoite: Kuninkaankatu 2b.) Rakennuksessa toimi Hämeen museo 1908-1998.

Näsinpuiston pohjoispuolella on Tampereen ja Porin välinen junarata, joka valmistui 1895. Radan takana kulkee Tampereen pohjoispuolelta ohittava Paasikiventie. Puiston koilliskulmassa on jalankulkijoiden alikulkutunneli rautatien ja tien alitse. Jalkakäytävältä on yhdyssilta liikenneväylien välissä olevaan Pajasaareen, jossa on Purjehduseuran paviljonki. Puiston koillis- ja itäpuolta rajaa Tammerkoski. Puiston itäreunalla Tammerkosken rannassa on Mältirannan talviuimapaikka ja uimakoppi. Puistomainen alue jatkuu Wilhelm von Nottbeckin puistossa Näsinpuiston kaakkoispuolella.

Etelässä puiston itäpääty rajautuu Mältinrannan entisen vedenpuhdistamon, nykyisen taidekeskuksen tonttiin ja Finlaysonin tallipihaan. Puiston eteläreunassa kulkee Näsijärvenkatu, jonka varrella on asuinkortteleita. Näsinpuiston lounaiskulmasta etelään lähtee pitkä, esplanadimainen Hämeenpuisto. Länsipäädyssä puisto rajautuu Nääshallin parkkialueeseen. Näsinkallioiden alla sijaitsee väestönsuoja ja sen yhteyteen 1970-luvulla louhittu Nääshallin liikuntatila.

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Museokeskus Vapriikki

vapaa-aika; Näsinpuisto

Tallennettuna:
sulje

Vaikuta Finnan kehittämiseen ja vastaa kyselyyn!

Vastaajien kesken arvotaan 10 kpl Museokortteja.

Avaa kysely

Ei kiitos