Haku

Panta; päähine; neuletyö

Pääpanta, joka on neulottu tasalevyisenä villalangasta. Sen pohjaväri on tummanpunainen ja orvokkiaiheiset kuviot sekä pilkkukuviot ovat sinisen eri sävyillä, vihreällä ja keltaisella neulotut. Ylä- ja alareunassa on keltaisen ja sinisen eri sävyillä hiusraidat. Nurja puoli on kirkkaanpunaista merseroitua puuvillaa. Pannassa on yksi sauma ja sen yläreunassa roikkuu lyhyessä nyörissä pikku tupsu. Nyöri on punainen, tupsussa punaista, sinisen sävyjä ja valkoista.

Oikeudenhaltija kuva: Suomen käsityön museo
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY-NC-ND 4.0
QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Suomen käsityön museo

Panta; päähine; neuletyö

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Esine
Organisaatio Suomen käsityön museo
Kokoelma
Tekstiilisuunnittelija Sirkka Könösen kokoelma
Inventaarionro
E1492/031
Mitat
: 0 L 7
Merkinnät
merkinnän sisältö: Sisäsaumassa painettu merkkilappu, jossa suunnittelijan yhteystiedot, materiaalitiedot, hoito- ja pesuohjeet; hakaneulassa kaksi irrallista merkkilappua, joihin on painettu tekstiä ja kuvitusta. Toisessa lukee: With warm compliments Helsinki 2006 The Nordic Games. Toisessa on kuva suunnittelijasta sekä taitoksen sisällä ketusta. Teksteissä on suunnittelijan yhteystiedot, markkinointitekstiä, materiaali- ja hoito-ohjeita, lyijykynämerkintöinä koko M koodi Violet 116/3 EV (tekijä).
Valmistus
1998 valmistusaika
neule
villa
puuvilla
neulottu ammattimainen käsityö
Sirkka Könönen, suunnittelija
Sirkka Könönen tunnetaan parhaiten värikkäistä, luontoaiheisista neuleistaan. Neuleet materiaaleineen ja kuvioineen olivat kannanottoja luonnon ja ympäristön puolesta. Turhaa tuotetta ei hänen mielestään kannattanut tehdä, joten villa miellytti häntä uusiutuvana ja kaikkien tuhansien käyttökertojen jälkeen lopulta maatuvana materiaalina. Sirkka Könösellä oli taiteellisuuden lisäksi laaja käytännön osaaminen. Hän hallitsi neuleen suunnitteluprosessin kokonaisuudessaan luonnoksista valmiiseen tuotteeseen ja sen huoltoon saakka. Ensimmäiset neuleensa hän valmisti itse, mutta siirsi tuotantoa luomalleen kotineulojien ja -kutojien verkostolle. Työnjako verkoston neulojien kanssa oli toimiva ja Könöselle jäi aikaa neuleiden suunnittelutyöhön. Kotikutojien verkosto kattoi lähes koko Suomen: Uusimaa, Lappi, Pohjanmaa, Kainuu, Pirkanmaa ja Etelä-Karjala.
Käyttö

Korvien ja pään suojana kylmällä ilmalla.
Aiheet
Luokitus
tummanpunainen (väri)
sininen (väri)
vihreä (väri)
keltainen (väri)