Haku

Aurinkokettu; villapaita; neulepaita

Villapaita on kokonaan kirjoneuletta ja siinä esiintyviä kuva-aiheita ovat ketut, saniaiset, heinänkorret, kukat ja auringonsäteet. Etu- ja takakappaleissa on kummassakin yhtenäinen maisema, jossa kaksi kettua juoksee niityllä auringon laskiessa tai noustessa taivaan rannassa paidan yläosassa. Aurinkoaiheen ja muun maiseman välillä on edestakaisneuleraita.Hihoissa toistuu sama maisema ilman aurinkoaihetta. Neuleen väritys on pääasiassa vihreää, keltavihreää, sinistä ja siniharmaata, liilaa. Kuva-aiheiden värit ovat tummansinisen ja -ruskean, punaisen ja vaaleanpunaisen, punaoranssin ja keltavihreän sävyisiä. Kuva-aiheiden joukossa erivärisiä n. 6cm pituisia raitoja edestakaisneuletta. Resorit hihansuissa ja helmassa sekä kaulus ovat vihertävän harmaat, 2o 2n -joustinneuletta. Vasemmalla olkapäällä ja kauluksessa nappikiinnitys.

Oikeudenhaltija Kuva: Suomen käsityön museo
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY-NC-ND 4.0
QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Suomen käsityön museo

Aurinkokettu; villapaita; neulepaita

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Esine
Organisaatio Suomen käsityön museo
Kokoelma
Tekstiilisuunnittelija Sirkka Könösen kokoelma
Inventaarionro
E1448/001
Mitat
pituus: 84 cm olkapäältä helmaan
pituus: 47 cm hiha
pituus: 28 cm kaulus
leveys: 60 cm kainaloiden alta
leveys: 25 cm hihasta kainalon alta
leveys: 53 cm olkapäiltä
leveys: 45 cm helmasta resorin yläreunasta
Merkinnät
merkinnän sisältö: villapaidan mukana painettu merkkilappu, jossa tietoja suunnittelijasta ja tuotteesta, tuotteen hoito-ohjeet, sekä valmistajan nimikirjaimet
Valmistus
1996-2001 luovuttajan mukaan neuleen väritys on on suunniteltu 1990-luvun lopulla valmistusaika
neule
villa
neulottu puikoilla ammattimainen käsityö
Eeva Lamberg-Varis, valmistaja ; Sirkka *Könönen, suunnittelija
Sirkka Könönen tunnetaan parhaiten värikkäistä, luontoaiheisista neuleistaan. Neuleet materiaaleineen ja kuvioineen olivat kannanottoja luonnon ja ympäristön puolesta. Turhaa tuotetta ei hänen mielestään kannattanut tehdä, joten villa miellytti häntä uusiutuvana ja kaikkien tuhansien käyttökertojen jälkeen lopulta maatuvana materiaalina. Sirkka Könösellä oli taiteellisuuden lisäksi laaja käytännön osaaminen. Hän hallitsi neuleen suunnitteluprosessin kokonaisuudessaan luonnoksista valmiiseen tuotteeseen ja sen huoltoon saakka. Ensimmäiset neuleensa hän valmisti itse, mutta siirsi tuotantoa luomalleen kotineulojien ja -kutojien verkostolle. Työnjako verkoston neulojien kanssa oli toimiva ja Könöselle jäi aikaa neuleiden suunnittelutyöhön. Kotikutojien verkosto kattoi lähes koko Suomen: Uusimaa, Lappi, Pohjanmaa, Kainuu, Pirkanmaa ja Etelä-Karjala.
Käyttö
Helsinki

myyntituote
Aiheet
Luokitus