Haku

Rukoile ja tee työtä; huoneentaulu; seinätekstiili; taulu

Luonnonvalkoinen pellavapalttinakangas, jossa on suoraompeleella kiinnitetty 3,5 cm:n levyinen päärmäys ympäri reunojen. Kankaan keskellä on jugend-henkinen pellavalankakirjonta. Sisäreunaa koristaa ruohonvihreällä varsipistoin ommellut kolmiriviset viivat, joiden välissä tasaisin väliajoin spiraalikiekura. Kiekuroiden yllä on vaalealla limenvihreällä laakapistoin kirjottuja suippolehtiä, joita on jonossa kuusi kappaletta. Lehdet on kirjailtu vinottain ja limiittäin. Keskellä tekstiiliä on haalea keltaoranssi laakapistoin kirjailtu teksti: Rukoile ja tee työtä. Tekstiili on likainen, kirjontalankojen väri on haalistunut sillä nurjalla puolella kangasta lankojen väri on kirkas. Toisella puolella tekstiiliä on sinitarran jäämiä.

Oikeudenhaltija Kuva: Suomen käsityön museo
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY-NC-ND 4.0
QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Suomen käsityön museo

Rukoile ja tee työtä; huoneentaulu; seinätekstiili; taulu

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Esine
Organisaatio Suomen käsityön museo
Inventaarionro
V4025
Mitat
: p 36 l 75
Merkinnät
merkinnän sisältö: Tekstiilin toisella puolella kulmassa puuvillakankainen ommeltu lappu, jossa tussilla kirjoitettua numeromerkintää: 4025.
Valmistus
1925-1930 valmistusaika
pellava
Jugend-henkinen kirjonta
Pellavalangalla laakapisto- ja varsipistokirjontaa
Kirjottu teksti: "Rukoile ja tee työtä"
Reunat kantattu samanlaisella pellavakankaalla kuin seinätekstiilin keskusosa
Etelä-Karjala;Rautjärvi
käsin tehty; kankaankudonta; ompelu; kirjonta
Käyttö
1925-2000 käyttöaika
Etelä-Karjala;Rautjärvi

Huoneentaulu on seinävaate, joka koristi aikoinaan lähes jokaisen talon tai torpan seinää ja sillä oli sanoma, joka jäi iäksi mieleen. Huoneentaulut olivat 1920-1930-luvun muotioikkuja, jonka kirjonnat olivat unelmia aikana jolloin elämä oli harvoille suotuisaa. Sanoma oli tärkeää, kirjotut säkeet kertoivat omaa kieltään sen ajan arkitodellisuudesta. Taulujen tekijä saattoi olla harjaantumaton käsityön tekijä, jolloin taulujen jälki saattoi jäädä kömpelöksi. Uskonnollisen kirjonnan yhtenä syynä on kerrottu, että kirjontaa pidettiin herrasväen syntisenä turhuutena. Raamatunlauseen kirjominen antoi jonkinlaisen luvan mieleiseen harrastukseen.
Aiheet
Luokitus