Haku

Talenom Oyj:n työnantajakuva oululaisten taloushallinnon opiskelijoiden silmin

QR-koodi

Talenom Oyj:n työnantajakuva oululaisten taloushallinnon opiskelijoiden silmin

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, millainen mielikuva oululaisilla taloushallinnon opiskelijoilla on Talenom Oyj:sta ja tilitoimistoalasta työnantajana. Lisäksi tavoitteena oli saada tietoa siitä, millainen työpaikka ja työnantaja taloushallinnon opiskelijoihin vetoaa. Molempien tutkimusongelmien kohdalla kiinnitettiin huomiota myös kanaviin, joiden välityksellä opiskelijat saavat tietoa työnantajista.

Kilpailu osaavasta työvoimasta kiristyy jatkuvasti, ja tilitoimistoala on kohtaamassa paitsi työntekijöiden eläköitymisen haasteet, myös digitalisaation mukanaan tuomat uudet osaamisvaatimukset. Opinnäytetyön taustalla oli toimeksiantajana toimivan yrityksen tarve saada enemmän laadukkaita työ- ja harjoitteluhakemuksia ja tätä kautta varmistaa osaavan työvoiman hyvä saatavuus. Tutkimuskysymyksiin vastaamalla pyrittiin antamaan toimeksiantajalle tietopohjaa työnantajakuvansa kehittämiseen.

Opinnäytetyön teoriapohjan muodostavat työnantajakuvan, maineen ja mielikuvan käsitteet, työnantajan vetovoimatekijöistä tehdyt tutkimukset sekä nuorten sukupolvien työelämään liittyvät arvostukset. Lisäksi tietoperustassa käsitellään rekrytointiviestintää työnantajakuvan välittäjänä ja rakentajana sekä keinoja, joilla työnantajakuvaa voidaan kehittää ja seurata. Työssä käytettiin kvalitatiivista tutkimusotetta. Tutkimusaineisto koostui kahdeksasta teemahaastattelusta, jotka toteutettiin huhtikuussa 2018 Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun seudun ammattioppilaitoksen opiskelijoiden keskuudessa. Saatu aineisto käsiteltiin laadullisen sisällönanalyysin avulla.

Taloushallinnon opiskelijat määrittelivät unelmatyöpaikkansa neljän kategorian perusteella. Näitä olivat työn sisältö, työn tekemisen olosuhteet, työehdot ja kehittymisen mahdollisuus. Kiinnostavista yrityksistä he saivat tietoa kolmen väylän kautta: ”puskaradion”, koulun ja yrityksen oman viestinnän välityksellä. Erityisesti puskaradion ja koulun merkitys korostui. Tilitoimistotyötä pidettiin usein välivaiheena tai varavaihtoehtona. Tämä yleinen asenne toimialaan heijastui myös näkemyksiin Talenomista: yritystä saatettiin pitää urasuunnitelmissa eräänlaisena ponnahduslautana. Talenom nähtiin tunnettuna ja menestyvänä yrityksenä, joka panostaa henkilöstöön ja pystyy tarjoamaan monia mahdollisuuksia. Niin Talenomiin kuin tilitoimistoalaan yleensäkin liitettiin negatiivisina puolina työn kapea-alaisuus ja matalapalkkaisuus. Vaikka Talenomilla ei ole tunnettuudessa ongelmia, yrityksen kannattaa panostaa työnantajakuvansa kehittämiseen ollakseen parhaiden osaajien silmissä ensisijainen uravaihtoehto.

Tallennettuna: