Haku

Harjoittelun eohjaus korkeakoulun ja työelämän rajapinnoilla

QR-koodi

Harjoittelun eohjaus korkeakoulun ja työelämän rajapinnoilla

Tutkimuksen kohteena on harjoittelun e-ohjauksen kehittäminen korkeakoulun ja työelämän rajapinnoilla. Osana Tekesin rahoittamaa Systeemiset oppimisratkaisut -arvoverkkohanketta Harjoittelun eOhjaus -projektissa (2012–2013) on rakennettu harjoittelun eOhjauksen uusi toimintamalli Centria ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalalla. Kehittämistyö on tapahtunut hankkeessa opiskelijoiden, opettajien ja ohjaajien sekä hankkeen pedagogisten ja teknologisten asiantuntijoiden yhteistyössä. TYKE-hankkeen tavoitteena on ollut harjoittelun toimintojen järkeistäminen ottaen huomioon paikalliset olosuhteet ja kontekstuaaliset tekijät. Kehittämistyön pedagogisena viitekehyksenä on toiminut autenttinen ja ongelmalähtöinen oppiminen ammattikorkeakoulun pedagogisten linjausten mukaisesti.

Harjoittelun e-ohjauksen vaiheittainen kehittämistutkimus on sisältänyt harjoittelun ohjauksen lähtötilanteen kartoituksen ja viisi pilottia, joissa kehitettiin pedagogis-teknisiä ratkaisuja harjoittelun e-ohjaukseen. Tällaisia ohjatun harjoittelun oppimisratkaisuja olivat esimerkiksi Optima-verkko-oppimisympäristön koosteobjekti, jonka avulla kaikki harjoitteluun liittyvät aineistot löytyvät samasta paikasta ja ovat käytettävissä myös mobiilisti sekä iPadin Face Time -soiton ja Adobe Connect -verkkokousjärjestelmän käyttö ohjauksessa. Tutkimusaineistoa on kerätty kyselyin ja haastatteluin. Pilottien e-oppimisratkaisujen toimivuutta ja kehittämishaasteita on arvioitu opiskelijoiden, opettajien ja ohjaajien kokemusten perusteella. Arviointituloksia on hyödynnetty tuoreeltaan seuraavassa pilotissa, jolloin piloteista on muodostunut selkeä harjoittelun eohjauksen kehittämisprosessi.

Kehittämistutkimus osoitti, että uusien pedagogis-teknisten ratkaisujen myötä harjoittelun ohjausprosessi ja ohjeistukset selkiytyivät. Hankkeessa kehitetty uusi toimintamalli laajentaa ohjauksen toimintatapoja ja työkaluvalikoimaa. Se tuo joustavuutta ohjaukseen ja edistää opiskelijoiden ja opettajien ja ohjaajien mielekästä työtä. Samalla kehitetään ammattikorkeakoulun pedagogista toimintakulttuuria ja edistetään 2000-luvun taitojen opetus- ja oppimismahdollisuuksia. Toimintamallin kriittisinä menestystekijöinä tunnistettiin opettajien ja ohjaajien motivaatio opetella uusia toimintatapoja harjoittelun ohjauksessa ja heidän tietotyön taitojensa tukeminen.

Harjoittelun ohjaus vaikuttaa opetuksen tuloksellisuuteen. Harjoittelun ohjauksen järjestelyillä ja sen pedagogis-teknologisilla ratkaisuilla voidaan osaltaan lisätä 55 opintopistettä vuodessa suorittaneiden opiskelijoiden lukumäärää. Toimintamalli on sovellettavissa eri koulutusaloille.

Tallennettuna: