Haku

JUMALALLA TÖISSÄ : HENGELLISYYS TYÖHYVINVOINNIN OSANA DIAKONIATYÖNTEKIJÄN TYÖSSÄ

QR-koodi

JUMALALLA TÖISSÄ : HENGELLISYYS TYÖHYVINVOINNIN OSANA DIAKONIATYÖNTEKIJÄN TYÖSSÄ

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää diakoniatyöntekijöiden käsityksiä hengellisyy-den merkityksestä heidän työhyvinvointiinsa. Tutkimuskysymykset olivat: ”Millä tavoin diakoniatyöntekijät kokevat hengellisyyden vaikuttavan heidän työhyvinvointiinsa?” ja ”Mitkä tekijät vaikuttavat hengellisyyden kokemiseen työhyvinvointia tukevana tai sitä uhkaavana?” Työn tavoitteena oli saada hengellisyyden ja työhyvinvoinnin välisestä suhteesta tietoa, jota voitaisiin hyödyntää diakoniatyöntekijöiden työhyvinvoinnin edis-tämisessä.

Opinnäytetyö oli laadullinen tutkimus, jossa haastateltiin kuutta diakoniatyöntekijää kevään 2015 aikana. Teemahaastatteluaineiston analysoinnissa käytettiin aineistolähtöis-tä sisällönanalyysi -menetelmää.

Selvityksessä kävi ilmi, että diakoniatyöntekijät kokivat hengellisyyden vaikuttavan työhyvinvointiin sekä edistävästi että heikentävästi. Vaikuttavat tekijät liittyivät henki-löön itseensä ja/tai työyhteisöön. Hengellisyydellä koettiin olevan positiivisia vaikutuksia silloin, kun henkilö koki uskonsa vahvaksi. Kokemukset työyhteisön armollisuudesta ja yhteisen tehtävän toteuttamisesta vaikuttivat myös positiivisesti työhyvinvointiin. Hen-gellisyyden vaikutukset työhyvinvointiin olivat negatiivisia, jos henkilö epäili omaa us-koaan tai sen sopivaa ilmentämistä. Negatiivisesti vaikuttivat myös työyhteisön merkit-tävät erimielisyydet uskontulkinnoista tai uskon ilmentämisestä.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että hengellisyys näyttelee tärkeää osaa diakoniatyönteki-jän työhyvinvoinnissa. Näyttää siltä, että hengellisyyden voimavaraa ei kuitenkaan vielä ole ymmärretty ottaa aktiivisesti ja suunnitellusti työhyvinvoinnin edistämisen työkaluk-si. Hengellisyyden positiivisten vaikutusten hyödyntämisen lisäksi olisi työhyvinvoinnin kannalta yhtälailla tärkeää keskustella työyhteisössä hengellisyyteen liittyvistä negatiivi-sista tekijöistä. Keskustelun myötä negatiivisten tekijöiden ilmaantumiseen pystyttäisiin puuttumaan yhdessä ja hyvissä ajoin. Opinnäytetyössä esiin nousseita näkökulmia hen-gellisyyden vaikutuksesta työhyvinvointiin voidaan hyödyntää diakoniatyöntekijän työssä, hengellisessä työyhteisössä sekä diakoniatyön ammattiopinnoissa.

Avainsanat: hengellisyys, työhyvinvointi, työn voimavarat, diakoniatyöntekijä, kvalita-tiivinen tutkimus.

Tallennettuna: