Haku

Maahanmuutttajanuoret osallisiksi : Draamatyökalu sosiaalialan ammattilaisten käyttöön

QR-koodi

Maahanmuutttajanuoret osallisiksi : Draamatyökalu sosiaalialan ammattilaisten käyttöön

Pyyhtinen, Anu ja Riihiaho, Sisko. Maahanmuuttajanuoret osallisiksi – draamatyökalu sosiaalialan ammattilaisten käyttöön. Pieksämäki, syksy 2015, 51 s. Diakonia-ammattikorkeakoulu, sosiaalialan koulutusohjelma, sosionomi (AMK). Toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää Mä oon mukana! -hankkeelle työkalu, jonka avulla voisi työskennellä nuorten kanssa toiminnallisesti. Mä oon mukana! -hanke on suunnattu monikulttuurisen taustan omaaville nuorille (13–29-vuotiaat) ja heidän vanhemmilleen. Eri toimintamuotojen avulla pyritään tukemaan nuoren osallisuutta ja kiinnittymistä suomalaiseen yhteiskuntaan. Hanke koki tärkeäksi nuorten kuulemisen ja nuorten osallistamisen.

Tavoitteena oli luoda sellainen työkalu, jolla voidaan käsitellä nuorille ajankohtaisia ja heitä koskettavia asioita. Haluttiin sellainen työkalu, joka luo mahdollisuuden nuoren omien ajatusten ja tunteiden ilmaisuun ja sanoittamiseen. Täten myös nuoren suomen kielen oppiminen ja ilmaisu voisivat vahvistua. Hankkeen tarpeen mukaan alettiin kehittää draamallista työkalua.

Työssämme selvitämme, mitä erilaisia osallistavia draamamenetelmiä on jo käytetty sosiaalialalla ja maahanmuuttajien parissa. Pyrimme luomaan sosiaalialan ammattilaisten käyttöön erityisesti nuorten maahanmuuttajien kanssa työskentelyyn sopivan draamatyökalun. Mukaan otettiin ideoita niin osallistavasta draamasta kuin soveltavasta draamastakin.

Tuloksena oli työkalu, sarja tapaamisia, joissa nuoret itse kehittävät kuvitteellisen henkilön tarinaa ja esittävät siitä kohtauksia. Joka tapaamiskerta rakentuisi samasta kaavasta – tunnelma, lämmittely, työstö, käsittely, tunnelma – ellei jokin syy anna sysäystä toimia toisin. Se, millaista tarinaa kehitellään, ratkaistaan ensimmäisessä tapaamisessa, jossa nuoria innostetaan ideoimaan itselle tärkeää tarinaa. Työskentelyyn liittyy aina purkukeskustelu kohtausten esittämisen jälkeen.

Vaikka opinnäytetyö oli toiminnallinen, siinä oli myös kehittämiseen tähtäävä näkökulma eli pyrittiin luomaan idea työkalusta, jota hankkeen aikana voidaan käyttää ja kehittää. Työelämän yhteistyökumppanimme arvioi draamatyökalun monipuoliseksi ja soveltuvaksi hankkeen käyttöön.

Tallennettuna: