Haku

POTILASTURVALLISUUS SUULLISEN TIEDONSIIRRON NÄKÖKULMASTA YKSIKÖN SISÄISESSÄ SIIRTOTAPAHTUMASSA TEHO-OSASTOLTA VUODEOSASTOLLE : Tarkistuslistan kehittäminen osaston S6 siirtotilanteisiin

QR-koodi

POTILASTURVALLISUUS SUULLISEN TIEDONSIIRRON NÄKÖKULMASTA YKSIKÖN SISÄISESSÄ SIIRTOTAPAHTUMASSA TEHO-OSASTOLTA VUODEOSASTOLLE : Tarkistuslistan kehittäminen osaston S6 siirtotilanteisiin

Granström, Henna & Halonen, Mari. Potilasturvallisuus suullisen tiedonsiirron näkökulmasta yksikön sisäisessä siirtotapahtumassa teho-osastolta vuodeosastolle. Tarkistuslistan kehittäminen Jorvin sairaalan osastolle S6. Diak Helsinki, syksy 2016, 56 s., 3 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Hoitotyön koulutusohjelma, sairaanhoitaja (AMK).

Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia integroivalla kirjallisuuskatsauksella yksikön sisäistä siirtotapahtumaa teho-osastolta vuodeosastolle potilasturvallisuuden ja suullisen tiedonsiirron näkökulmasta. Tavoitteena oli selvittää siirtotapahtuman suullisessa tiedonsiirrossa potilasturvallisuutta uhkaavia ja edistäviä tekijöitä. Suullista hoitoyksiköiden välistä tiedonsiirtoa tapahtuu niin puhelimitse kuin kasvotusten. Opinnäytetyön yhteistyökumppani työelämästä oli Jorvin sairaalan osasto S6. Kirjallisuuskatsaus aloitettiin tutkimusongelman ja tutkimuskysymysten määrittelyllä, sekä asiasanojen testaamisella. Aineistoa haettiin kotimaisista ja ulkomaisista terveydenhuollon tietokannoista. Kirjalli-suuskatsaukseen valittiin 11 julkaisua, jotka analysoitiin laadullisella sisällönanalyysillä. Tulosten perusteella kehitettiin tarkistuslista raportoinnin vastaanottamista varten osaston S6 henkilökunnan käyttöön.

Kirjallisuuskatsauksen tulosten perusteella suullinen tiedonsiirto ja sen laatu ovat keskeisessä asemassa potilassiirrossa ja potilasturvallisuuden toteutumisessa. Laadukas suullinen tiedonsiirto on monitahoinen prosessi, johon vaikuttaa niin hoitajan ammattitaito, asenne ja kokemuskin sekä tiedonsiirron systemaattisuus. Koordinoimattomat siirrot hankaloittavat siirtoprosessia muun muassa siten, ettei vastaanottavalla osastolla ole riittävästi resursseja ottaa potilasta ja tietoja vastaan. Tiedonsiirtoa ja potilasturvallisuutta parantamaan voi siirtotilanteessa suositella tarkistuslistan käyttöä. Se antaa sapluunan joka tukee siirtotilanteiden tiedonkulkua, sekä raportointien yhteneväisyyttä tähdäten potilasturvallisuuden parantamiseen asenteiden sekä toimintamallien pysyvän muutoksen kautta.

Tämän opinnäytetyön lopputuloksena kehitetyn tarkistuslistan sisältö on valittu kirjallisuuskatsauksen tulosten, yhteistyökumppanin nykyisen käytännön ja tarpeen sekä opinnäytetyöntekijöiden oman hoitotyön kokemuksen perusteel-la. Sisällön valintaan vaikutti myös tieto yksiköiden toisistaan poikkeavista potilastietojärjestelmistä, minkä vuoksi muun muassa tieto viimeisimmistä vitaa-lielintoimintojen tasosta haluttiin nostaa listaan. Tarkistuslistaan nostettiin kohtia, joilla on tarkoitus aiempaa käytäntöä enemmän saada selvyyttä potilaan nykytilasta ja hoitotyön tarpeista. Tällaisia olivat muun muassa tieto potilaan henkisestä tilasta ja orientaatiosta, kiputilanteesta sekä erilaisista dreeneistä ja katetreista. Tarkistuslistalla on tarkoitus mahdollistaa potilaan hoidon ennakointi entistä paremmin, sekä parantaa tiedonkulkua ja potilasturvallisuutta.

Tallennettuna: