Haku

Edunvalvontaopas Haminan seurakunnan diakonityöntekijöiden työn tueksi

QR-koodi

Edunvalvontaopas Haminan seurakunnan diakonityöntekijöiden työn tueksi

TIIVISTELMÄ

Kinnunen Maarit, Sosionomi (AMK) Diakoniatyö & Pesonen Katja, Sosionomi (AMK). Edunvalvontaopas Haminan seurakunnan diakoniatyöntekijöiden työn tueksi. Diakonia-ammattikorkeakoulu, syksy 2017. 55 s., 2 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Sosiaalialan koulutusohjelma, sosionomi (AMK).

Opinnäytetyön aiheena oli edunvalvonta ja edunvalvontaoppaan kehittäminen Haminan seurakunnan diakoniatyön käyttöön. Opas toteutettiin yhteistyössä Haminan seurakunnan diakoniatyöntekijöiden kanssa. Kehittämistyön tarkoituksena oli vastata Haminan seurakunnan diakoniatyön tarpeeseen saada edunvalvonnasta alkutietoa sisältävä opas, jonka tavoitteena on parantaa diakoniatyön asiakkaiden, työyhteisön ja yhteistyötahojen tietoutta edunvalvonnasta.

Edunvalvonta on aina viimesijainen keino turvata henkilön etuja. Edunvalvonta voi tulla ajankohtaiseksi sairauden, onnettomuuden tai muun toimintakyvyn heikkenemisen myötä. Oppaassa edunvalvonnasta on kerrottu tietoa päämieheen, edunvalvojaan ja edunvalvontaprosessiin liittyen ja siitä, miten asiakas voi edetä asiassa. Edunvalvontavaltuutuksen avulla henkilö voi itse etukäteen järjestää asioidensa hoidon sen varalta, että tulee myöhemmin kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan esimerkiksi heikentyneen terveydentilan vuoksi.

Opinnäytetyö toteutettiin kehittämispainotteisesti, jonka tuloksena syntyi edunvalvontaopas. Työn teoriaosuudessa on kerrottu edunvalvontaan liittyvät keskeiset käsitteet ja lainsäädännöstä, joka ohjaa edunvalvontaa. Teoreettisen viitekehyksen tarkoituksena oli helpottaa alkutiedon saantia, vaikeiden termien ymmärrettävyyttä ja aikaansaada sujuva käytäntö edunvalvontatarpeen selvittämiseksi.

Avainsanat: Edunvalvonta, edunvalvoja, päämies, diakoniatyö, edunvalvontavaltuutus

Tallennettuna: