Haku

KOKEMUKSIA ALVARI-PERHETYÖSTÄ PERHEIDEN JA TYÖNTEKIJÖIDEN KERTOMANA : "lapsihan on se asia, jonka pitäisi lävistää kaiken tän työskentelyn."

QR-koodi

KOKEMUKSIA ALVARI-PERHETYÖSTÄ PERHEIDEN JA TYÖNTEKIJÖIDEN KERTOMANA : "lapsihan on se asia, jonka pitäisi lävistää kaiken tän työskentelyn."

TIIVISTELMÄ

Mäkinen, Reetta & Pasanen, Anni. Kokemuksia Alvari-perhetyöstä perheiden ja työntekijöiden kertomana: ”lapsihan on se asia, jonka pitäisi lävistää kaiken tän työskentelyn.” Helsinki, kevät 2010, 58 s., 5 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Etelä, Helsinki. Sosiaalialan koulutusohjelma, sosionomi (AMK) / sosionomi (AMK) + lastentarhanopettajan kelpoisuus.

Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää perheiden ja työntekijöiden kokemusten pohjalta lastensuojelun avohuollon Alvari-perhetyöhön liittyviä kehitysideoita sekä sitä, että toteutuuko lapsen osallisuus työskentelyssä ja näkyykö lapsi Alvari-perhetyössä. Opinnäytetyön työelämäyhteistyötahona toimi helsinkiläinen järjestö, joka tuottaa toimintaa ja palveluja lapsiperheille sekä toimii yksinhuoltajaperheiden asiakasjärjestönä ja edunvalvojana.

Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin käyttä-mällä teemahaastattelumenetelmää. Haastattelut tehtiin kahdelle perheelle, joista toinen oli jo päättänyt työskentelyn ja toinen oli yhä mukana työskentelyssä. Molempiin perheisiin kuului äiti ja kolme lasta. Opinnäytetyötä varten haastateltiin myös kahta työntekijää. Äidit ja työntekijät haastateltiin yksilöhaastatteluilla, mutta lapset haastateltiin perheittäin ryhmähaastatteluilla. Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsiteltiin lastensuojelua, lastensuojelun avohuoltoa ja perhetyötä, Alvari-perhetyötä, lasten osallisuutta ja etua sekä vanhemmuutta lastensuojelussa.

Analysointi vaiheessa opinnäytetyön teemoiksi tarkentuivat työskentelyprosessi, työntekijöiden valmiudet, lasten osallisuus ja vanhemmuuden tukeminen. Aineisto analysoitiin teemoittelemalla.

Opinnäytetyön tutkimustuloksista selvisi, että äidit olivat hyvin tyytyväisiä Alvari-perhetyöhön ja työntekijöiden ammattitaitoon. Äidit kokivat Alvari-perhetyön lähtevän heidän tarpeistaan ja resursseistaan käsin. Äidit kokivat, että heidät on kohdattu subjekteina työskentelyn aikana ja heitä on huomioitu parhaiten mahdollistamalla heille oma henkilökohtainen aika työntekijöiden kanssa. Äidit kokivat lasten hyötyvän työskentelystä välillisesti heidän kauttaan. Lasten osallisuuden haasteellisuus nousi esille tutkimustuloksissa. Lapsen kanssa työskenneltäessä lapsi huomioitiin ja lasta lähestyttiin iän ja kehitystason mukaisesti. Lapsen osallisuuden mahdollistaminen oli kuitenkin haasteellista Alvari-perhetyössä ja voi jäädä paitsioon äitien tarvitseman tuen vuoksi.

Johtopäätöksinä opinnäytetyössä oli, että äidit tarvitsivat vahvaa tukea ja huo-miota Alvari-perhetyössä ja kokivat työskentelyn subjektiivisesti merkitykselli-seksi. Äitien subjektiivisuuden korostuminen vei tilaa lapsen subjektiivisuudelta työskentelyprosessissa. Riskinä työskentelyssä on se, että lapsi muuttuu työskentelyn objektiksi silloin, kun lapsen nähdään hyötyvän työskentelystä välillisesti äitien kautta.

Asiasanat: lastensuojelu, avohuolto, perhetyö, osallisuus, lapset, vanhemmuus, kvalitatiivinen tutkimus, Alvari-perhetyö

Tallennettuna: