Haku

"Että tää ois yhteinen juttu" Espoolaisten diakoniatyöntekijöiden näkemyksiä hiljaisesta tiedosta ja sen jakamisesta työssään

QR-koodi

"Että tää ois yhteinen juttu" Espoolaisten diakoniatyöntekijöiden näkemyksiä hiljaisesta tiedosta ja sen jakamisesta työssään

TIIVISTELMÄ Kalske, Anna. ”Että tää ois yhteinen juttu” Espoolaisten diakoniatyöntekijöiden näkemyksiä hiljaisesta tiedosta ja sen jakamisesta työssään. Järvenpää, kevät 2011, 66 sivua, 1 liite.

Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Etelä, Järvenpää, Sosiaalialan koulutusohjelma, Diakonia ja kristillinen kasvatus, sosionomi (ylempi AMK).

Opinnäytetyön tavoitteena oli ensinnäkin tuoda esille espoolaisten diakoniatyöntekijöiden käsityksiä hiljaisesta tiedosta työssään. Toiseksi tehtävänä oli selvittää, miten heidän mielestään hiljaista tietoa jaetaan ja miten jakamista tulisi kehittää.

Opinnäytetyö on kvalitatiivinen tapaustutkimus. Aineisto kerättiin kevään 2010 aikana neljällä teema ryhmähaastattelulla, joissa oli yhteensä 19 diakoniatyöntekijää. Haastattelut tallennettiin digitaalisesti ja litteroitiin sanasta sanaan. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä.

Espoolaisten diakoniatyöntekijöiden mielestä hiljainen tieto oli koulutuksesta sekä työ- ja elämänkokemuksesta muodostunutta subjektiivista, merkityksellistä tietoa. Hiljainen tieto ilmenee ymmärryksenä, kuinka tulee toimia haastavassa työtilanteessa. Hiljainen tieto auttaa ymmärtämään, miten voi olla avuksi asiakkaalle sekä kokonaisuuksien hahmottamisessa työntekijän toimiessa yhteistyöverkostossa ja ohjatessa ryhmiä. Hiljainen tieto on myös työntekijöiden yhteistä. Se tuli esille onnistuneessa leiritoiminnassa.

Diakoniatyöntekijöiden mukaan hiljaista tietoa jaetaan tekemällä yhdessä työtehtäviä, kuten asiakastyötä, ryhmien ja leirien ohjaamista, vapaaehtoisten kouluttamista. Työntekijät kokivat saaneensa hiljaista tietoa kokouksissa ja kehittämisiltapäivissä, joissa keskustellaan työn tekemisen perusteista ja kirjataan työn keskeisiä asioita. Yhteiset työn kehittämisen prosessit olivat olleet merkityksellisiä. Työntekijät haluavat kehittää hiljaisen tiedon jakamista mentoroinnin aloittamisella, lisäämällä keskustelua ja kirjaamista työn tekemisen tavoista sekä lisäämällä yhteistyötä asiantuntijuuden vahvistamiseksi.

Jotta osaaminen diakoniatyössä olisi entistä enemmän yhteistä myös työntekijöiden vaihtuessa, hiljaisen tiedon jakaminen tulee huomioida johtamisessa. Kehittämisehdotuksista tulisi valita soveltuvat ideat työn kehittämiseen. Lisäksi tulisi huomioida työyhteisöissä hyvin toimivat hiljaisen tiedon jakamisen tavat ja yhtenäistää niiden käytännöt.

Tallennettuna: