Haku

Pieksämäkeläisten 4-5-vuotiaiden lasten perheiden hyvinvointi vapaa-ajan näkökulmasta

QR-koodi

Pieksämäkeläisten 4-5-vuotiaiden lasten perheiden hyvinvointi vapaa-ajan näkökulmasta

Rajala, Jenni ja Käkelä, Noora. Pieksämäkeläisten 4–5-vuotiaiden lasten perheiden hyvinvointi vapaa-ajan näkökulmasta. Pieksämäki, kevät 2011, 59s, 4 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Itä Pieksämäki. Sosiaalialan koulutusohjelma, sosionomi (AMK) + lastentarhanopettajan virkakelpoisuus.

Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata 4−5-vuotiaiden lasten perheiden hyvinvointia vapaa-ajan näkökulmasta. Tutkimuksen päätavoitteena oli selvittää, mitä 4−5-vuotiaiden lasten perheet haluavat harrastaa vapaa-aikanaan yhdessä Pieksämäen Seutuopistolla. Tavoitteena oli myös selvittää, miksi jotkut perheet eivät käytä Seutuopiston palveluita ja tietävätkö perheet tarpeeksi Seutuopiston tarjonnasta. Pyrimme myös tutkimuksessamme selvittämään, kuinka Seutuopiston tarjontaa voisi kehittää 4−5-vuotiaiden lasten perheille.

Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 4–5-vuotiaiden lasten perheet. Tutkimusympäristönä oli Pieksämäen pääterveysaseman, Naarajärven, Jäppilän ja Virtasalmen neuvolat. Tutkimuksessa käytettiin kvantitatiivista ja kvalitatiivista tutkimustapaa. Tutkimus toteutettiin käyttämällä strukturoitua kyselylomaketta, jossa käytettiin myös avoimia kysymyksiä. Kyselyyn vastasi 47 vanhempaa. Tutkimuksen analysoinnissa käytettiin SPSS-ohjelmaa.

Tutkimustulosten mukaan suurin osa vanhemmista oli ainakin jonkin verran tietoisia Pieksämäen Seutuopiston tarjoamista palveluista. Suurin osa vanhemmista kertoi myös lapsensa tarvitsevan ainakin jonkin verran ohjattua harrastustoimintaa. Kuitenkin vain pieni osa 4–5-vuotiaista lapsista oli käyttänyt Seutuopiston palveluja. Vanhempien mukaan muun muassa huono tiedotus, korkea hinta ja huono harrastusmahdollisuuksien tarjonta vaikuttavat siihen, etteivät kaikki lapsiperheet käytä Pieksämäen Seutuopiston palveluita.

Asiasanat: perhe, 4−5-vuotias lapsi, vapaa-aika, hyvinvointi, Pieksämäen Seutuopisto, Pieksämäen kaupunki, kvantitatiivinen tutkimus

Tallennettuna: