Haku

Terveysneuvonta eri kulttuureista tuleville naisille : aiheina kohdunkaulasyöpä ja sukupuolitaudit

QR-koodi

Terveysneuvonta eri kulttuureista tuleville naisille : aiheina kohdunkaulasyöpä ja sukupuolitaudit

TIIVISTELMÄ

Chernet-Kaukolander, Medhanit; Keramat, Mitra & Obaidi, Moska. Koulutus kohdunkaulan syövästä ja sukupuolitaudeista monikulttuuriselle naiselle. Helsinki, syksy 2015. 47 sivua, 2 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Hoitotyön koulutusohjelma, Terveydenhoitaja (AMK) ja Sairaanhoitaja (AMK).

Suomessa asuu yhä enemmän eri kulttuuritaustoista tulevia naisia. Monelle heistä keskustelu seksuaalisuudesta, naiseudesta ja sopeutumisesta suomalaiseen yhteiskuntaan on haasteellista. Esimerkiksi syöpäjärjestön mukaan maahanmuuttajat eivät osaa hakea apua gynekologisen syöpäsairauden aikaisessa vaiheessa ja he tarvitsisivat neuvoja ja opastusta aiheesta.

Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli toteuttaa keskusteluhetkiä Suomeen muuttaneille, eri kulttuureita tuleville naisille. Keskusteluissa nostettiin esiin heidän valitsemiaan aiheita. He toivoivat tietoa kohdunkaulan syövästä ja sukupuolitaudeista. Tavoitteena oli myös, että opinnäytetyö olisi hyödyllinen maahanmuuttajien parissa työskenteleville ammattilaisille. Omalta osaltamme tavoitteenamme oli kehittyä ryhmien ohjaamisessa ja opetettavien aiheiden hallinnassa sekä sen ymmärtämisessä, mikä on ohjaajan rooli ryh-mänohjauksessa.

Naisille järjestettiin neljä eri aihetta sisältävää opetustapahtumaa. Opetustapahtumissa käsiteltiin kohdun anatomiaa ja toimintaa, kohdunkaulan syöpää ja sukupuolitauteja, sekä niihin liittyviä tutkimuksia. Opetus järjestettiin Malmilla Kalliola Setlementin maahanmuuttajien vertaistukiryhmän asiakkaille heidän omalla äidinkielellään.

Palautteetta opetustapahtumista kerättiin palautelomakkeella. Itsearvioinnin tueksi opetustapahtuma kuvattiin.

Ryhmä koki koulutuksen hyödylliseksi, mielenkiintoiseksi ja onnistuneeksi, koska koulutus oli selkokielellä ja kouluttajien oma maahanmuuttajatausta he-rätti ryhmässä luottamusta. Naiset hyötyivät ryhmästä ja saivat paljon tietoa kohdunkaulan syövästä, sukupuolitaudeista sekä aiheeseen liittyvistä tutki-muksista. Opetustapahtumien jälkeen naiset olivat paremmin perillä omista oikeuksistaan ja mahdollisuuksistaan Suomessa. Ryhmänohjaajan mukaan he rohkaistuivat ja halusivat itsenäisesti hakeutua Papa-kokeisiin.

Asiasanat: kohdunkaulan syöpä, sukupuolitaudit, monikulttuurisuus, naiset, maahanmuuttajat, terveysneuvonta

Tallennettuna: