Haku

Opettajien kokemuksia opettajavaihdon vaikutuksista heidän osaamisensa kehittämiseen

QR-koodi

Opettajien kokemuksia opettajavaihdon vaikutuksista heidän osaamisensa kehittämiseen

Yhä kansainvälistyvässä maailmassa myös ammattikorkeakoulujen tulee pyrkiä kansainvälistämään toimintaansa. Opettajavaihdot ovat yksi korkeakoulujen tapa kansainvälistää niin henkilöstöänsä kuin myös opintotarjontaansa. Erasmus (engl. European Community Action Scheme for the Mobility of University Students) on Euroopan Unionin liikkuvuusohjelma koulutuksen saralla. Opettajaliikkuvuus alkoi Erasmuksen kautta lukuvuonna 1997–98, minkä jälkeen sen suosio on kasvanut joka vuosi.

Tämän opinnäytetyön tavoitteena on tunnistaa vaikutuksia, joita opettajaliikkuvuudella on opettajien osaamisen kehittämiseen. Työ tehtiin toimeksiantona Haaga-Helian kansainvälisille palveluille. Osaamisen kehittäminen löytyy niin Erasmus-ohjelman kuin Haaga-Heliankin tavoitteista ja opettajavaihdon koetaankin olevan tärkeä keino henkilökohtaiselle, mutta myös organisaation kansainvälistymiselle.

Tutkimus suoritettiin kvalitatiivista tutkimusmenetelmää käyttäen elo-syyskuussa 2015 suorittamalla kymmenen teemahaastattelua. Opinnäytetyö rajattiin koskemaan ainoastaan Haaga-Helian opettajia, jotka ovat osallistuneet Erasmus-ohjelmaan viimeisen lukuvuoden aikana. Muu henkilöstö päätettiin jättää tämän tutkimuksen ulkopuolelle, sillä näiden kahden henkilöstöryhmän vaihtojen tavoitteet sekä sisältö ovat keskenään hyvin erilaisia.

Saatujen tulosten perusteella opettajavaihtotoiminta vaikuttaa monella eri tapaa opettajan osaamisen kehittämiseen. Osaamisen ei koettu välttämättä lisääntyvän juuri opettajavaihdon aikana vaan opettajavaihdon koettiin olevan keino osaamisen kehittämiseen tulevaisuudessa. Vaihdossa ollessaan opettaja luo uusia kontakteja, minkä kautta voi syntyä uusia yhteistyöprojekteja, mitkä osaltaan kehittää opettajan osaamista. Haastateltavat painottivat sosiaalisten ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä. Näitä taitoja tarvitaan erityisesti uusien suhteiden luomiseen ja täten nämä taidot ovat elinehto uusien yhteistyöprojektien saamiseen.

Osa koki myös, että viikon opettajavaihto on liian lyhyt aika osaamisen ja erinäisten taitojen kehittymiselle. He kokivat sen tuovan enemmänkin mahdollisuuden yhteistyön ja suhteiden rakentamiselle kuin niinkään osaamisen kehittämiselle.

Tuloksista selvisi, että opettajat hyödyntävät henkilökohtaisesti kertyneitä kokemuksia ja taitoja hyvin paljon. Opettajavaihto on vaikuttanut ainoastaan positiivisesti opettajien kursseihin ja niiden sisältöön. Organisaatiotasolla osaamista ja kertyneitä kokemuksia ei kuitenkaan koeta hyödynnettävän. Opettajat kuitenkin olisivat kiinnostuneita jakamaan kokemuksiaan, mutta kokevat, että tällä hetkellä se on täysin oman aktiivisuutensa varassa.

Tallennettuna: