Haku

Tutkintoperusteisen ohjelman vaikutus yksilön työhyvinvointiin

QR-koodi

Tutkintoperusteisen ohjelman vaikutus yksilön työhyvinvointiin

Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää tutkintoperusteisen ohjelman vaikutuksia yksilön työhyvinvointiin. Lisäksi tavoite oli selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat yksilön työhyvinvointiin, mitä työhyvinvoinnin tekijöitä tutkimuksen kohderyhmä painottaa eniten, ja mikä on osaamisen kehittämisen merkitys työhyvinvoinnissa. Opinnäytetyön toimeksiantajayrityksenä toimi eräs suuri kiinteistöpalvelualan yritys ja kyseessä oli heidän oma ammattikorkeakoulutason ohjelmansa.

Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena menetelmänä teemahaastatteluin. Haastateltavina oli kuusi henkilöä, ja tutkimuksesta saatua aineistoa analysoitiin teemoittain. Teemoina olivat osaaminen, työhyvinvointi ja tutkintoperusteinen ohjelma. Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys rakentui yhtä lailla näiden teemojen mukaan. Toimeksiantajan edustajan kanssa käydyn keskustelun avulla kerättiin yksityiskohtaisempaa tietoa itse ohjelmasta.

Tutkimuksen mukaan osaamisen kehittäminen kasvattaa itseluottamusta, ja tuo varmuutta yksilön tekemiseen. Ammattitaidon kasvaessa, koetaan työ mielekkäämmäksi, ja yksilö on motivoituneempi työn tekoon. Tutkimuksessa työhyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä, työyhteisön merkitys koettiin merkityksellisimmäksi. Työyhteisöltä odotetaan yhteistyökykyä sekä luottamusta, niin työntekijöiden kuin esimiestenkin puolelta. Työhyvinvointi on kuitenkin hyvin yksilökohtaista, ja se riippuu paljon yksilön itsensä asenteesta ja kokemuksista. Tutkintoperusteinen ohjelma on lisännyt stressiä, mikä on osaltaan heikentänyt työssä jaksamista, mutta tutkinnon tuoma arvo tulevaisuudessa nähdään todella palkitsevaksi. Tutkinto kasvattaa ammattitaitoa, ja tuo turvaa tulevaisuudelle työllisyysnäkymien sekä urakehityksen kannalta. Näin ollen sen koetaan vaikuttavan merkittävästi motivaation kasvuun, sitoutumiseen sekä työn mielekkyyteen.

Tallennettuna: