Haku

Hankinnasta maksuun prosessi, prosessiriskit ja riskienhallinta henkilöstön näkökulmasta

QR-koodi

Hankinnasta maksuun prosessi, prosessiriskit ja riskienhallinta henkilöstön näkökulmasta

Riskienhallinta on tärkeä keino ehkäistä prosessipoikkeamia ja luoda puitteet oikealle toiminnalle kohdistaa resursseja sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Riskienhallintaprosessissa kartoitetaan riskit, tehdään suunnitelmat niiden torjumiseksi ja luodaan mitta-ristot niiden mittaamiselle. Liikelaitos Talpan visiona on olla ”alansa arvostetuin ja osaavin kumppani”. Tähän päämäärään tarvitaan jokaisen työntekijän panos olla mukana prosessissa. Kaikkien tulisi ymmärtää mikä on ydintehtävä prosessissa ja mitä riskejä tehtävän suorittamisessa voi olla. Motivoitunut ja ammattitaitoinen henkilöstö osaa ja haluaa myös itse olla mukana osana kokonaisvaltaista riskienhallintaa.

Tässä opinnäytetyössä keskitymme hankinnasta maksuun ostolaskuprosessinäkökulmaan, ja siinä oleviin riskeihin henkilöstön näkökulmasta. Prosessin toiminnan pitää olla palvelusopimusten mukaista ja prosessipoikkeamat tulee minimoida. Prosessin täytyy myös kehittyä vastaamaan ajan haasteita. Tietotekniikkaa täytyy pyrkiä hyödyntämään tehokkaasti ja vuoden 2012 alusta haasteena on uuden järjestelmän käyttöönotto. Vanha kirjanpitojärjestelmä Ade-Eko tullaan korvaamaan uudella SAP-järjestelmällä. Opinnäytetyössämme haluamme löytää vastauksen siihen onko ”hankinnasta – mak-suun” – prosessista tehty oma riskikartoitus ja riskienhallintasuunnitelma, ja miettiä ja pohtia suunnitelmaa henkilöstön näkökulmasta käsin.

Tutkimusmenetelmämme on laadullinen eli kvalitatiivinen. Pyrimme vastaamaan kysymyksiin, mitä, miksi ja miten. Menetelmänä noudatamme tapaustutkimuksen periraatetta. Kuvaamme tiettyä rajattua prosessia sekä tietyn kokonaisuuden tutkimista. Taloushallintopalvelun eli Talpan strategioiden näkökulmista: asiakasnäkökulma, henkilöstönäkökulma, talousnäkökulma ja prosessinäkökulma avulla riskit kartoitetaan. Haastattelimme prosessissa toimivia henkilöitä ja kirjoitimme haastattelun auki mahdollisista prosessipoikkeamista. Havainnoimme itsekin prosessia siinä mukana olevana. Opinnäytetyön tekeminen aloitettiin keväällä 2011.

Johtopäätöksenä voimme todeta, että riskit on kartoitettu, riskienhallintasuunnitelmat on tehty ja aikataulutettu. Riskienhallinta käsitteenä on hyvin laaja-alainen ja sen voi ymmärtää eri tavoin. Nykyajan sähköisessä taloushallinnossa sillä on valtava rooli.

Tallennettuna: