Haku

Y-sukupolvi työelämässä Case: YIT Rakennus Oy

QR-koodi

Y-sukupolvi työelämässä Case: YIT Rakennus Oy

Tämän opinnäytetyön tavoitteena on selvittää, mitä tekijöitä Y-sukupolvi arvostaa työs-sä ja johtamisessa. Tutkimusongelmana on, miten saada nuoria työntekijöitä yritykseen ja miten heidät saataisiin sitoutumaan mahdollisimman pitkäksi aikaa. Tutkimusongel-maa selvitetään alaongelmilla, jotka ovat: mitä nuoret toivovat/odottava työltä, mitä nuoret odottavat esimiestoiminnalta, mikä merkitys ikäjohtamisella on nuorten sitou-tumiseen ja miten yrityksessä voitaisiin vaikuttaa nuorten työntekijöiden sitoutumiseen.

Väestön ikärakenne on muuttumassa ja suuret ikäluokat siirtymässä eläkkeelle. Työ-ikäisten määrä on laskusuunnassa. Työntekijävaje tuo nuorille paljon vaihtoehtoja työ-markkinoilla ja heistä kilpailevista yrityksistä voittajia ovat ne, jotka osaavat vastata par-haiten heidän odotuksiinsa.

Teoriaosuus perustuu aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen, artikkeleihin ja tehtyihin tut-kimuksiin. Siinä kuvataan työelämän alussa olevan Y-sukupolven arvomaailmaa ja toi-veita työelämältä, käsitellään ikäjohtamista sekä nuorten sitoutumista. Tehdyistä tutki-muksista ilmeni, että Y-sukupolvi arvostaa työn ja vapaa-ajan tasapainoa ja mielenkiin-toisia työtehtäviä korkeaa palkkaa enemmän.

Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisella tutkimusmenetelmällä, YIT Rakennus Oy:n 1980–1990 syntyneille työntekijöille ja harjoittelijoille. Sähköinen kyselylomake lähetet-tiin 227 henkilölle ja siihen vastasi 115. Kokonaisvastausprosentti oli 51. Kysely toteu-tettiin Digium Enterprise -ohjelmalla. Kyselylomakkeen lisäksi toteutettiin pienimuo-toinen haastattelu neljälle kohderyhmään kuuluvalle henkilölle. Haastattelun tarkoituk-sena oli syventyä kyselystä esiin nousseisiin asioihin.

Kyselytutkimuksesta käy ilmi, että YIT:tä pidetään erittäin arvostettuna työnantajana. Kohderyhmälle erityisen tärkeää on mielekäs työ, mukavat työkaverit ja työsuhteen pysyvyys. Esimieheltä he toivovat luotettavuutta, oikeudenmukaisuutta ja vastuun saa-mista. Haastatteluista nousi esiin, että mentorointia pidetään hyvänä keinona uusien työntekijöiden perehdyttämisessä ja kilpailukykyinen palkka on tärkeä asia.

Tallennettuna: