Haku

Valtiovarainministeriön Twitter-viestinnän kehittäminen

QR-koodi

Valtiovarainministeriön Twitter-viestinnän kehittäminen

Tämä opinnäytetyö on tehty toimeksiantona valtiovarainministeriön viestintäosastolle. Toimeksiannon aihe syntyi, kun ministeriön viestintäosastolla alettiin pohtia ministeriön Twitter-viestinnän tilannetta ja sen kehittämismahdollisuuksia. Lisäksi ministeriön viestintäosastolla aloitettiin sosiaalisen median linjausten laatiminen, johon aiheen toivottiin tuovan lisämateriaalia Twitterin osalta.

Tutkimuksen tavoitteiksi asetettiin valtiovarainministeriön Twitter-viestinnän kehittäminen ja Twitterin käytön tehostaminen. Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää, kuinka eri ministeriöt hyödyntävät Twitteriä ja kartoittaa seuraajien mielipiteitä valtiovarainministeriön Twitter-viestinnästä. Tarkoituksena oli luoda saatujen tulosten pohjalta kehitysehdotuksia valtiova-rainministeriön Twitter-viestinnälle tulevaisuudessa.

Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys koostuu sosiaalisen median viestinnän esittelystä ja sosiaalisen median käytöstä valtionhallinnossa. Lisäksi teoriaosuudessa kerrotaan Twitteristä ja sen ominaisuuksista sekä Twitterin käytöstä valtiovarainministeriössä.

Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena vuoden 2014 helmi- ja joulukuun välisenä aikana ja kirjoitustyö viimeisteltiin kevään 2015 aikana. Tutkimusaineisto kerättiin eri ministeriöiden Twitter-kanavista tehdyn benchmarking-analyysin avulla vuoden 2014 helmi- ja toukokuun välisenä aikana. Benchmarking-vertailuun valittiin Suomen valtiovarainministeriön lisäksi työ- ja elinkeinoministeriön ja liikenne- ja viestintäministeriön sekä Ruotsin, Norjan, Iso-Britannian, Irlannin, Ranskan, Kanadan, Ontarion, Yhdysvaltain sekä Australian valtiovarainministeriöiden Twitter-kanavat. Benchmarking-analyysiä tuettiin kysymällä Twitterissä valtiovarainministeriön seuraajien mielipidettä ministeriön Twitter-viestinnästä.

Tulosten perusteella voidaan todeta, että tarkkailemani ministeriöt hyödyntävät Twitteriä viestinnässään varsin samankaltaisesti, mutta Twitterin käytön aktiivisuudessa on suuria eroavaisuuksia. Twitteriä käytetään viestinnässä ensisijaisesti tiedottamiseen ja tiedon jakamiseen ja käytössä on yleisesti vetostrategia. Twiitit sisältävät ensisijaisesti tiedotteita tai uutisia liittyen ministeriöiden omiin ja oman hallinnonalaan liittyviin asioihin. Lisäksi ministeriöt tiedottavat Twitterissä tapahtumista ja tilaisuuksista.

Tutkimustulosten pohjalta muodostui viisi kehittämiskohtaa ministeriön Twitterin käytölle tulevaisuudessa: Twitter-linjausten luominen tai niiden sisällyttäminen sosiaalisen median linjauksiin, twiittien sisällön monipuolistaminen, seuraajien osallistaminen, uudelleentwiittauksien lisääminen ja profiilin ilmeen piristäminen. Lisäksi kehitysehdotuksissa pohditaan sitä, kannattaisiko ministeriön jakaa suomen- ja ruotsinkieliset twiitit kahdelle erilliselle Twitter-kanavalle.

Tallennettuna: