Haku

Työhyvinvoinnin merkitys lähiesimiestyössä : Kuvaileva kirjallisuuskatsaus

QR-koodi

Työhyvinvoinnin merkitys lähiesimiestyössä : Kuvaileva kirjallisuuskatsaus

Tämän kuvailevan kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli kuvata olemassa olevaa tutkimustietoa työhyvinvoinnin merkityksestä esimiestyössä, erityisesti osastonhoitajien työssä. Lähiesimiehenä toimiessa on jatkuva riski uupua työssään ja palaa loppuun. Esimiehen työ on aina stressaavaa ja johdon ja työntekijöiden välissä toimiminen on ajoittain melkoista tasapainottelua. Mitä avuliaampi ja tunnollisempi johtaja on, sitä suurempi riski hänellä on palaa loppuun. Työssä jaksamiseen liittyy sekä psyykkinen että fyysinen toimintakyky.

Kirjallisuuskatsauksen tuloksissa kävi ilmi, että työssä saatu tuki oli merkittävin lähiesimiehen työhyvinvointia edistävä tekijä. Lähiesimiehet saivat tukea omalta työryhmältään, kollegoilta ja omilta esimiehiltään. Tukea olivat esimerkiksi kehityskeskustelut ja suunnittelemattomat keskusteluhetket työpäivän aikana. Työryhmän luottamus omaa esimiestään kohtaan oli merkittävä tuki. Myös se, että esimies pystyi luottamaan omaan työryhmäänsä edisti työhyvinvointia. Koettiin että johdon luottamus paransi lähiesimiehen työhyvinvointia. Molemminpuolinen palaute työryhmässä tuki esimiestä työssä jaksamisessa. Työyksikössä ammattitaitoinen henkilökunta tuki osaltaan lähiesimiehiä työhyvinvoinnin edistämisessä. Asianmukainen perehdytys paransi työhyvinvointia entisestään.

Katsauksen mukaan moni lähiesimies koki työn haastavuuden edistävän omaa työhyvinvointiaan. Työltä toivottiin monipuolisuutta, haasteellisuutta, joustavaa työaikaa, vativia työtehtäviä, itsenäisiä työtehtäviä ja työnkuvan selkeyttä. Työkokemus paransi lähiesimiehen työhyvinvointia. Työn hallitseminen paransi lähiesimiesten työhyvinvointia sekä se, että lähiesimiehet kokivat voivansa vaikuttaa asioihin ja kehittämään hoitotyötä.

Tallennettuna: