Haku

Yhteisöllisyyden kokeminen osastonsihteerien toiminnan muutosprosessissa

QR-koodi

Yhteisöllisyyden kokeminen osastonsihteerien toiminnan muutosprosessissa

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata, miten osastonsihteerit kokivat yhteisöllisyyden toteutumisen muutosprosessissa. Lisäksi tarkoi-tuksena oli selvittää, mitkä tekijät edistävät ja mitkä estävät yhteisölli-syyden toteutumista muutosprosessissa osastonsihteerien arvioimina. Tavoitteena oli tuottaa tietoa osastonsihteerien yhteisöllisyyden koke-misesta muutosprosessin aikana.

Tässä tutkimuksellisessa opinnäytetyössä käytettiin määrällistä menetelmää. Kyselyä varten laadittiin strukturoitu kyselylomake, jossa oli lisäksi kaksi avointa kysymystä. Kyselyn tutkimusjoukko oli 40 osastonsihteeriä ja kyselyn vastausprosentti oli 85 %. Opinnäytetyön tilaajana toimi eteläsuomalainen sairaala, jossa osastonsihteerien toiminta oli muutosprosessissa.

Lähes kaikki osastonsihteerit kokivat yhteiset arvot tärkeinä ja ymmärrettävinä yhteisöllisyyttä edistävänä tekijänä. Noin joka kolmas vastaajista kuitenkin koki, etteivät arvot näkyneet päivittäisissä toiminnoissa. Lähes kaikki kokivat oman työnsä arvokkaaksi. Enemmistö vastanneista oli yh-teistyössä esimiesten ja muiden osastonsihteerien kanssa ja he pitivät sitä tärkeänä.

Valtaosa vastaajista koki, että heitä kohdeltiin asiallisesti moniammatillisten työyhteisöjen eri toimipisteissä. Enemmistöllä oli ennakkoluuloja ennen muutosprosessia, mutta suurin osa kykeni työskentelemään sujuvasti muutoksen jälkeen. Avoimissa kysymyksissä suurimmaksi edistäväksi teemaksi yhteisöllisyydelle olivat yhteiset tapaamiset ja kokoukset. Suuriksi estäviksi teemoiksi esiin tuli virkistystoiminnan ja yhteisöllisyyden puute sekä avoimen keskustelun puuttuminen.

Tallennettuna: