Sökning

Esikoululaisten opastus terveelliseen ruokavalioon

QR-kod

Esikoululaisten opastus terveelliseen ruokavalioon

Opinnäytetyö tehtiin yhteistyössä Hämeenlinnalaisen esikouluryhmän kanssa. Opinnäytetyössä pyrittiin edistämään terveydenhoitajan osaamista kohdata lapsiryhmä sekä antaa heille tietoa terveellisestä ruokavaliosta. Työ päätettiin tehdä toiminnallisena opinnäytetyönä. Opinnäytetyön toiminnallisten kertojen tarkoituksena oli opastaa esikoululaisia terveelliseen ruokavalioon, ja luoda heille positiivisia mielikuvia terveellisestä ruoasta. Tarkoituksena oli tuoda asiat ilmi lapsille soveltuvalla tavalla ja antaa heille tietoa terveellisestä ruokavaliosta, jota he voivat soveltaa käytännössä.

Tavoitteena oli saada esikoululaiset kiinnittämään huomiota ravitsemukseen esimerkiksi lautasmallin, leikin ja kotitehtävien avulla. Tavoitteena oli myös parantaa esikoululaisten hyvinvointia ja jaksamista terveellisen ruokavalion myötä. Lisäksi tavoitteena oli saattaa tieto koko perheelle, esimerkiksi kotitehtävien kautta.

Teoriaosuudessa käytettiin monipuolisesti eri lähteistä tietoa. Tietoa pyrittiin soveltamaan tähän työhön sopivaksi. Tietoa haettiin lähinnä luotettavista kirjoista ja elektronisista lähteistä. Tietoja pyrittiin vertailemaan keskenään ja hakemaan luotettavin tieto. Opinnäytetyössä käytettiin toiminnallista lähestymistapaa. Toiminnallisella opinnäytetyöllä pyrittiin saamaan mahdollisimman suuri hyöty sekä meille että yhteistyökumppanille. Työssä kehitettiin terveydenhoitajan osaamista muun muassa tiedonhaun ja tiedon soveltamisen, ryhmänohjauksen ja terveyden edistämisen näkökulmasta.

Opinnäytetyön kehittämistyönä tehtiin PowerPoint – esitys esikoululaisten hoitajien käytettäväksi vanhempainiltoihin. Kehittämistyön aiheena oli 6-vuotiaan kehitys, terveellinen ruokavalio ja ruokailutilanteet perheen näkökulmasta. Kehittämistyö toteutettiin yhteistyössä saman päiväkodin kanssa kuin opinnäytetyössä.

The thesis was made in co-operation with a pre-school group in Hämeenlinna. The aim of this thesis was to promote public health nurse’s compe-tence to encounter a group of children and give them information about healthy nutrition. It was decided to create a practice based thesis. The practice based sessions were supposed to guide preschoolers to healthy eating, and provide them positive images of healthy food. The purpose was to show things in a suitable way for children. Another purpose was to give them information that they can put into practice.

The target was to get preschoolers to pay attention to nutrition, for example by a plate model, play and homework. The aim was also to improve the well-being of preschoolers and their coping with a healthy diet. Moreover, the aim was to give information for the whole family, for example by homework.

The theory part was collected from a variety of different sources of information. The information was tended to adapt suitable for this thesis. The information was sought mainly of reliable books and electronic sources. The information was cross-checked to others to find the most reliable sources. The study used a practice based approach. The purpose was to maximize the benefits for both the authors and the partners. The method developed the public health nurse’s expertise, for example by information search and application of knowledge, group counseling and the health promotion perspective.

As a thesis’ development work a PowerPoint - presentation for pre-school to kindergarten teachers to be used in parents' evenings was made. The topic of the development work was the development of a 6-year-old, a healthy diet and eating situations from the family's point of view. The development work was carried out in cooperation with the same day-care center as the thesis.

Sparad: