Haku

Hamstring-lihaksille suoritetun aktiivisen kohdevenyttelyn vaikutus lonkkanivelen fleksio-suuntaiseen liikkuvuuteen naisjalkapalloilijoilla : Jyväskylän Pallokerho, edustusjoukkue

QR-koodi

Hamstring-lihaksille suoritetun aktiivisen kohdevenyttelyn vaikutus lonkkanivelen fleksio-suuntaiseen liikkuvuuteen naisjalkapalloilijoilla : Jyväskylän Pallokerho, edustusjoukkue

Hyvä nivelten liikkuvuus ja lihasten venyvyys olisi tärkeää kaikille ihmisille, mutta erityisesti urheilijoille, koska niillä on merkittävä vaikutus voimantuottoon, nopeuteen, rentouteen, kestävyyteen sekä ylipäänsä urheilijan kokonaisvaltaiseen suorituskykyyn. Hyvä liikkuvuus pienentää myös vammautumisriskiä. Liikkuvuutta lisääviä venyttelymenetelmiä on useita erilaisia ja jokaisella menetelmällä on omat puolestapuhujansa. Fysioterapeutin on hyvä tuntea erilaiset venyttelytekniikat, jotta hän voi soveltaa niitä työssään.

Opinnäytetyössä perehdyttiin Suomessa vähemmän tunnettuun venyttelymenetelmään nimeltä aktiivinen kohdevenyttely (Active Isolated Stretching), jolla on saavutettu ulkomailla hyviä tuloksia ammattiurheilijoiden parissa. Venyttelymenetelmän vaikuttavuutta testattiin tutkimuksen avulla. Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään venyttelyyn liittyvän teorian lisäksi aiheen kannalta oleellista anatomiaa.

Hamstring-lihasten venyttelyn vaikutusta lonkkanivelen liikkuvuuteen selvitettiin kolme viikkoa kestävällä tutkimusjaksolla. Tutkimuksen kohderyhmäksi valikoitui Jyväskylän Pallokerhon edustusjoukkue. Jalkapalloilijat soveltuivat hyvin tutkimuksen kohderyhmäksi, sillä alaraajojen lihakset joutuvat jalkapallossa kovalle rasitukselle ja vammat ovat yleisiä. Kohdejoukkona oli 11 naisjalkapalloilijaa, joista kuusi kuului tutkimusryhmään ja viisi verrokkiryhmään. Tutkimusjaksoon sisältyi alku- ja loppumittaukset ja tutkimusryhmään kuuluvat suorittivat kolmen viikon ajan päivittäin heille ohjeistetut venytysharjoitteet.

Tutkimustulosten perusteella saatiin positiivisia viitteitä menetelmän toimivuudesta, vaikka tutkimusjakso oli lyhyt ja iso osa verrokkiryhmästä jäi pois loppumittauksesta. Aihetta olisi hyvä tutkia lisää laajemmalla menetelmän vaikutuksia tutkivalla tutkimuksella, jossa huomioitaisiin mahdollisesti myös muitakin lihasryhmiä kuin hamstring-lihakset.

Tallennettuna: