Haku

Köysitelalinjan ohjauslogiikan kehitys

QR-koodi

Köysitelalinjan ohjauslogiikan kehitys

Konecranes Oy on yksi maailman suurimmista nosturin toimittajista. Konecranesin on omalla esimerkillään näytettävä tietä sen tytäryhtiöille. Toimitusvarmuus ja -luotettavuus ovat tärkeitä kilpailutekijöitä. Myöhästymät aiheuttavat merkittäviä kuluja, jotka saattavat ilmetä myöhästymissakkoina. Lisäksi kuluja syntyy merkittävästi imagon menetyksestä, ja työnä, joka johtuu suunnitelmasta poikkeamisesta. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli luoda Konecranes Finland Oy:n köysitelalinjalle uusi ohjauslogiikka, joka omalta osaltaan pyrkisi minimoimaan läpimenoajan ja keskeneräisen tuotannon määrän. Opinnäytetyö tehtiin osana vuonna 2008 Konecranesin Hyvinkään tehtaalla alkanutta LOIKKA–projektia, jonka tavoitteena on lyhentää läpimenoaikoja koko tehtaalla.

Uutta ohjauslogiikkaa lähdettiin kehittämään tutustumalla aiheen lähdeaineistoon ja soveltamalla sitä halutulla tavalla. Lähdeaineistona käytettiin Lean ajattelumallia, prosessianalyysia, imuohjausta ja kapeikkoajattelua. Linjalle päätettiin suorittaa prosessianalyysi, jonka pohjalta saatiin linjan tunnusluvut paremmin esille. Analyysin jälkeen sen tuloksia pyrittiin hyödyntää tuotannon jatkokehityksessä. Analyysistä saatujen tunnuslukujen ja pohjatietojen perusteella linjalle pyrittiin luomaan mahdollisimman tehokas ohjauslogiikka.

Tuloksena opinnäytetyöstä saatiin linjalle tunnusluvut selville prosessianalyysin avulla. Linjalle saatiin prosessianalyysistä virtauskaavio, jonka avulla on helppo esitellä linjaa paremmin tuntemattomille, miten köysitelan valmistusprosessi kulkee linjan eri vaiheiden läpi. Tutkimuksen seurauksena valmistui vaiheketjuaika-kaavio, joka kertoo visuaalisesti, mikä on vaiheaikojen ja kapasiteettiaikojen suhde erilaisilla valmistettavilla teloilla. Opinnäytetyön päätulos ja uuden ohjauslogiikan päätyökalu on linjan kuormitusta sekä keskeneräisen tuotannon määrää laskeva laskuri. Laskurin avulla tuotannonohjaaja voi suunnitella viikkokuormituksen linjalle sopivaksi jokaiselle viikolle. Lisäksi solujen uudelleen järjestelyillä ja uudelleen nimeämisellä saatiin selkeyttä linjan seurantaan.

Tallennettuna: