Haku

Villiyrttien hankinta ravintoloissa

QR-koodi

Villiyrttien hankinta ravintoloissa

Opinnäytetyön tavoitteena oli kerätä ajankohtaista tietoa villiyrttien kaupallisesta käytöstä, jotta hyvin hajanainen tieto villiyrttien käytön perusasioista löytyisi aiheesta kiinnostuneelle yhdestä paikasta. Aiheen koettiin olevan nosteessa niin kerääjä, yksityis-, kuin ravintolakäytössä. Villiyrttejä harrastamattomalle, tiedon hankinta nähtiin kuitenkin työläänä. Tutkimukseen liittyvän kyselyn avulla pyrittiin tavoittamaan villiyrttejä käyttäviä ravintoloita. Lisäksi kyselyllä haluttiin tavoittaa niitä yrityksiä, joita villiyrttien käyttö kiinnostaisi ja jotka voisivat hyötyä tästä tutkimuksesta ohjaavana oppaana villiyrttien käytön aloituksessa. Tarkoituksena oli esittää villiyrttien kaupallisen käytön perusteita sekä selvittää kyselyn avulla ravintola-alan toimijoiden kehitystoiveita ja ehdotuksia villiyrttien käyttöön liittyen. Teoriapohja perustuu villiyrttien, keruutuotteiden, lähiruoan, luonnontuotteiden lainsäädännön ja siihen osana kuuluvan logistiikan käsitteiden avaamiseen. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena, puolistrukturoituna kyselynä ravintoloille ympäri Suomen. Kyselyä jaettiin alan eri toimijoiden puolesta avoimena vastauslinkkinä, sekä harkinnanvaraisena otantana yksittäin 203 ravintolalle. Toteutunut otos oli 41 ravintolaa ympäri Suomen. Tutkimuksen tulokset ja johtopäätökset osiossa painotus on villiyrttien käytön nykytilan, haasteiden ja kehitystoiveiden käsittelyssä. Tutkimuksessa vahvistui näkemys villiyrttien hankinnan haasteellisuudesta, mikä hankaloittaa niiden ottamista ravintoloiden listoille. Tarve useille erilaisille toimijoille, niin kerääjissä, kuin jalostajissa oli selkeä toive ravintoloilta. Tarve koulutukselle villiyrttien keruussa ja käytössä on tarpeen myös ravintolahenkilökunnalle.

Tallennettuna: