Haku

Maatilayrittäjän RME-biodieselin laadunhallinta

QR-koodi

Maatilayrittäjän RME-biodieselin laadunhallinta

Huoli ilmastonmuutoksesta on luonut tarpeen kehittää vaihtoehtoisia polttoaineratkaisuja korvaamaan fossiiliset polttoaineet hiilidioksidineutraaleilla vaihtoehdoilla sekä lämmityksessä että muussa energiakäytössä. YK:n toimesta alkanut kehitys on tuonut Suomellekin EU:n jäsenvaltiona velvoitteen biopohjaisten polttonesteiden laajamittaiseen hyödyntämisen osana polttoainehuoltoa. Toistaiseksi liikenteen biopolttonesteitä on käytetty Suomessa hyvin vähän verrattuna moniin muihin maihin.

Maatilayrittäjälle tilan omista raaka-aineista tuotetut biopolttonesteet tarjoavat mahdollisuuden tulla omavaraiseksi lämmityksen lisäksi myös työkoneiden ja ajoneuvojen polttoainehuollon suhteen. Maatilakokoluokassa edullisimmaksi ja varteenotettavimmaksi ratkaisuksi on noussut polttonesteen valmistus rypsistä tai rapsista puristetusta öljystä vaihtoesteröimällä se biodieseliksi.

Opinnäytetyössä perehdyttiin rypsin ja rapsin viljelyyn, niistä saatavien siementen puristamiseen öljyksi sekä bioöljyn prosessoimiseen RME-biodieseliksi. Lisäksi selvitettiin nykyään voimassa olevat laatustandardit kaupalliselle biodieselille. Kerättyjen valmistuskokemuksien ja kirjallisen materiaalin pohjalta kehitettiin maanviljelijöille biodieselin valmistuksen laadunhallintaopasta.

Tavoitteena oli luoda kattava tietopaketti biodieselin valmistajille. Opas jäi kuitenkin vajaaksi puuttuvien laboratoriokokeiden vuoksi. Opinnäytetyöprosessin aikana selvisi, että maatilayrittäjän ei kannata selvittää pienten biodiesel-erien laatua laboratoriokokeilla niiden korkeiden kustannusten vuoksi, minkä takia kaupallinen biodiesel-tuotanto on usein mahdotonta. Työssä esitelläänkin erilaisia maatilakokoluokan kenttäkokeita sekä menettelyjä, joilla maatilayrittäjä voi kotioloissa määrittää ja varmentaa biodieselin laatua, jotta se täyttää oman käytön vaatimukset. Opinnäytetyö luo tarpeen selvittää kenttäkokeiden luotettavuutta ja paikkansapitävyyttä verrattuna laboratoriokokeisiin.

Työ on tehty Jyväskylän ammattikorkeakoulun Luonnonvarainstituutin Bioenergiakeskuksen "Bioenergiasektorin kehittäminen pohjoisessa Keski-Suomessa" -projektissa.

Tallennettuna: