Haku

”...Ohjaajat ja aikuiset...niitä pittää vähän sivistää tähän digielämään.” Evaluaatiotutkimus #Ihan Diginä! –hankkeen toiminnoista

QR-koodi

”...Ohjaajat ja aikuiset...niitä pittää vähän sivistää tähän digielämään.” Evaluaatiotutkimus #Ihan Diginä! –hankkeen toiminnoista

Evaluaatiotutkimus kohdentui Honkalampi-säätiön hallinnoimaan ja toteuttamaan ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen rahoittamaan #Ihan Diginä! –hankkeen toimintaan. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa erityistä tukea tarvitsevien nuorten ja nuorten aikuisten digitaitoja ja kehittää uusia toimintamalleja digimmän arjen rakentamiseen.

Tutkimuksessa arvioitiin hankkeen kahden toimintaprosessin, digiklubitoiminnan ja digimmän päivätoiminnan tuottamia vaikutuksia ja kehittämistarpeita. Arviointitietoa tuottivat toiminnoissa mukana olleet sidosryhmät eli digitoimijat ja ammattihenkilöstö. Tutkimuksen tavoitteena oli arvioida toiminnan vaikutuksia suhteessa hankkeelle asetettuihin vaikutustavoitteisiin sekä tuottaa kehittävää tietoa toimintamallien muotouttamiseen. Tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua, johon osallistui 26 digitoimijaa ja yhdeksän (9) ammattihenkilöä. Aineisto analysoitiin teemoittelun avulla. Arviointitutkimuksen tulososiossa laadullinen aineisto täydentyi valmiilla #Ihan Diginä! –hankkeessa sidosryhmiltä kerätyllä määrällisellä arviointitiedolla.

Tulosten mukaan toiminnalla oli monipuolisia vaikutuksia digimmän arjen rakentumiseen. Digitoimijoiden valmiudet digitaalisten yhteydenpidonvälineiden ja digipalveluiden käyttöön kasvoivat ja monipuolistuivat toiminnan aikana. Opittuja digitaitoja oli pystytty hyödyntämään myös omassa arjessa. Toimintojen vaikutuksena myös ammattihenkilöiden digitaidot ja tieto kasvoivat. Muutoksia tapahtui myös asenteissa ja työotteissa. Ammattihenkilöt pystyivät toimintojen myötä huomioimaan aiempaa paremmin digitoimijoiden digitaalisia toimintamahdollisuuksia ja lisäämään niiden tarjontaa arjessa. Vaikutuksia syntyi myös yhteisötasoisesti. Sidosryhmien arvioinnin tuloksena syntyi muotoutusehdotuksia digiklubitoiminnan ja digimmän päivätoiminnan toimintamalleihin.

Arvioinnin kohteena olevat toiminnot saavuttivat alkuperäiset vaikutustavoitteensa hyvin. Alkuperäisten vaikutustavoitteiden lisäksi toiminnan myötä syntyi myös uusia, odotettua laajemmalle ulottuneita vaikutuksia. Teoriatietoon peilattuna toiminnot vaikuttivat digiosallisuuden toteutumisen mahdollisuuksiin vahventavasti.

Tallennettuna: