Haku

Vaikuttavuustiedolla johtaminen osana palveluhankintoja

QR-koodi

Vaikuttavuustiedolla johtaminen osana palveluhankintoja

Julkisten työvoimapalvelujen hankinta- ja järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille vuoden 2025 alussa. Samalla uudistetaan julkisten työvoimapalvelujen järjestämiseen kohdentuvaa rahoitusta sekä laajennetaan kunnan rahoitusvastuuta työttömyysetuuksien osalta, mikä haastaa kuntia tai tulevia työllisyysalueita järjestämään mahdollisimman vaikuttavia sekä kustannusvaikuttavia palveluja.

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää vaikuttavuustiedon hyödyntämistä Jyväskylän työllisyyspalveluissa osana tiedolla johtamista ja vaikuttavia palveluhankintoja. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jonka aineisto kerättiin teemahaastatteluina. Teemahaastatteluihin osallistui yhteensä seitsemän tarkoituksenmukaisuusperiaatteella kutsuttua Jyväskylän työllisyyspalveluissa johtotehtävissä työskentelevää henkilöä. Aineiston analyysi toteutettiin teoriaohjaavana sisällönanalyysina, jonka mukaisesti aineistoa jaoteltiin TE-palvelut 2024 -uudistuksen mahdollistaviin tekijöihin, tiedolla johtamisen kehittämistarpeisiin ja palvelujen vaikuttavuutta ja kustannusvaikuttavuutta lisääviin tekijöihin.

Tuloksissa korostui toive tiiviistä yhteistyöstä kunnan ja valtion välillä, jotta jo olemassa olevaa osaamista ja hyväksi todettuja käytäntöjä pystytään hyödyntämään hankinta- ja järjestämisvastuun siirtyessä. Vaikuttavuustiedolla johtamisen edellytyksenä pidettiin tavoitteiden, tulosten ja vaikuttavuutta todentavien mitta-reiden määrittämistä, tiedon hankinta- ja analysointimenetelmien kehittämistä sekä tiedon järjestelmällisempää hyödyntämistä. Toimivallan puuttuminen on toistaiseksi vaikuttanut Jyväskylän työllisyyspalvelujen mahdollisuuksiin ja intresseihin seurata julkisten työvoimapalvelujen vaikuttavuutta. Erityisesti vaikuttavuus- ja kustannusvaikuttavuustietoon perustuvat hankinnat sekä yksilöllisyyden korostuminen hankintaperusteena nähtiin oleellisina palvelujen vaikuttavuutta ja kustannusvaikuttavuutta lisäävinä tekijöinä.

Tutkimuksen tavoitteena oli muodostaa suositukset ja kehittämistoimenpiteet vaikuttavuustiedon hyödyntämiseksi Jyväskylän työllisyyspalveluissa vaikuttavampien palveluhankintojen tekemiseksi TE-palvelujen siirtyessä kunnille vuonna 2025. Tutkimustulosten perusteella Jyväskylän työllisyyspalvelujen tulee pyrkiä aktiivisesti kehittämään vaikuttavuustiedon laatua ja hyödynnettävyyttä. Roolien kirkastaminen tiedon tuottamisen ja tiedon hyödyntämisen välillä näyttäytyy oleellisena tiedolla johtamisen kehittämiseksi. Ymmärryksen vahvistaminen palvelujen vaikuttavuudesta sekä kustannustietoisuuden lisääminen edesauttavat tarkoituksenmukaisten palveluhankintojen tekemistä.

Tallennettuna: