Haku

Uudistettuun perhevalmennukseen osallistuvien vanhempien kokemuksia Kajaanin Lehtikankaan neuvolassa

QR-koodi

Uudistettuun perhevalmennukseen osallistuvien vanhempien kokemuksia Kajaanin Lehtikankaan neuvolassa

Opinnäytetyö liittyy Perhekeskukset Kainuuseen -hankkeeseen, jonka yhtenä tavoitteena oli kehittää perheval-mennusta. Työn tarkoituksena on kartoittaa, millaisia kokemuksia ja toiveita vanhemmilla on Kainuun maakunta -kuntayhtymän Lehtikankaan neuvolassa toteutetusta uudistetusta perhevalmennuksesta. Tavoitteena on, että Kainuun maakunta -kuntayhtymän perhevalmennuksen toteuttajat voivat kehittää perhevalmennusta yhä enemmän perheiden tarpeita vastaavaksi.

Seuraavilla tutkimustehtävillä selvitettiin Kainuun maakunta -kuntayhtymän Lehtikankaan neuvolan uudistetussa perhevalmennuksessa käyneiden vanhempien kokemuksia ennen synnytystä olleista perhevalmennuskerroista: 1. Millaisia kokemuksia vanhemmilla on uudistetusta perhevalmennuksesta? 2. Millaisia kokemuksia perhevalmennukseen osallistuvilla vanhemmilla on vertaistuesta? 3. Millainen merkitys perhevalmennuksella on perheen kehittymiselle? 4. Miten vanhemmat kehittäisivät perhevalmennusta?

Opinnäytetyössä on sekä laadullisen että määrällisen tutkimuksen piirteitä. Aineisto kerättiin kyselylomakkeella, jotka terveydenhoitajat jakoivat kolmen eri perhevalmennusryhmän osallistujille, noin 60 äidille ja isälle. Van-hempien kokemuksia ja toiveita kartoitettiin ennen synnytystä olleista seitsemästä valmennuskerrasta. Takaisin saatiin 19 kyselylomaketta, joiden suljetut kysymykset analysoitiin SPSS for Windows 17.0-ohjelmalla ja avoimet kysymykset aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla.

Vanhempien mielestä valmennuksessa parhaiten oli käyty läpi imetystä, kivunlievitystä, lähtöä sairaalaan, rentoutumista synnytyksen aikana ja arjen muuttumista vauvan synnyttyä. Heikoiten oli käsitelty raskauden poikkeavaa kulkua, perhe-etuuksia, poikkeavaa synnytystä, ympärivuorokautista vierihoitoa, äidin toipumista synnytyksestä ja raskauden ehkäisyä. Vanhemmista suurin osa oli sitä mieltä, että valmennuksella oli merkitystä perheen kehittymiselle, koska sieltä sai tietoa ja tukea muilta osallistujilta ja vetäjiltä, sekä luottamusta omiin kykyihin vanhempana. Vanhemmat antoivat perhevalmennukselle kouluarvosanaksi 7.84, joten he olivat melko tyytyväisiä valmennuk-seen. Osallistavien opetusmenetelmien käyttöön ja valmennusryhmän kokoon on kiinnitettävä huomiota, jotta perheiden väliselle vuorovaikutukselle on paremmat mahdollisuudet. Konkreettinen harjoitteleminen sekä teoria- ja kokemustiedon saaminen lisää vanhempien valmiuksia raskausaikaan, synnytykseen ja vauvaperhe-elämään.

Tallennettuna: