Haku

Puolivälin Pysäkki -hankkeen liikuntaneuvonnan aikaansaamat muutokset asiak-kaiden liikuntatottumuksissa ja SuomiMies-kuntotestituloksissa sekä kokemukset hankkeesta ja sen toimivuudesta

QR-koodi

Puolivälin Pysäkki -hankkeen liikuntaneuvonnan aikaansaamat muutokset asiak-kaiden liikuntatottumuksissa ja SuomiMies-kuntotestituloksissa sekä kokemukset hankkeesta ja sen toimivuudesta

Teimme opinnäytetyömme Puolivälin Pysäkki -hankkeeseen, jonka päätavoitteena oli juurruttaa liikuntaneuvonta pysyväksi toiminnaksi Kainuussa. Puolivälin Pysäkki oli Kainuun Liikunta ry:n han-ke, jonka kohderyhmänä olivat Kainuun Sote -kuntayhtymän sekä kuntien työntekijät. Keski-iältään osallistujat olivat 50-vuotiaita. Puolivälin Pysäkki -hankkeen alkuperäisen tarkoituksen mukaan osallistujilta edellytettäisiin riittämätöntä fyysistä aktiivisuutta, sekä ongelmia painonhallinnassa ja työssäjaksamisessa. Tämä kuitenkin muuttui heti hankkeen alussa ja mukaan valikoitui myös normaali-painoisia, hyvin työssäjaksavia henkilöitä.

Opinnäytetyömme tarkoituksena oli selvittää ja verrata Puolivälin Pysäkki -hankkeen liikuntaneuvonnan aikaansaamia muutoksia asiakkaiden tekemissä SuomiMies-kuntotestien tuloksissa sekä selvittää muuttuivatko asiakkaiden liikuntatottumukset hankkeen aikana. Lisäksi tarkoituksenamme oli selvittää, millaiseksi asiakkaat kokivat koko prosessissa mukana olemisen ja mitä mieltä he olivat käytetystä liikuntateknologiasta. Tavoitteenamme oli saada parempi käsitys opinnäytetyön kannalta keskeisistä käsitteistä, kuten liikuntaneuvonnasta, kuntotestauksesta ja liikuntatottumuksista.

Kokonaisuudessaan Puolivälin Pysäkki -hankkeessa saatiin testeissä näkyviä muutoksia aikaan. Tulosten pohjalta voidaan päätellä hankkeen onnistuneen ja saavuttaneen positiivisia muutoksia asiak-kaiden liikuntatottumuksissa. Merkittävimmät muutokset tapahtuivat liikkuvien asiakkaiden määrän lisääntymisessä sekä kuormittavuuden nousussa. Asiakkaat kokivat, että vuorovaikutus heidän ja omavalmentajien välillä oli hyvä. Tämä selittää sen, että omavalmentajien painottamat liikuntamuodot, kuten kuntosali ja intervalliharjoittelu lisäsivät huomattavasti harrastajamääriä hankkeen aikana. Keskimäärin tarkasteltuna asiakkaat liikkuivat kolme (3) kertaa viikossa ja 47minuuttia kerralla. Kun asiakkaiden viikoittaista liikunta-aktiivisuutta verrataan UKK-instituutin terveysliikunnan suosituksiin, huomataan asiakkaiden liikkuvan terveytensä kannalta riittävästi.

Tallennettuna: