Haku

Verkko-oppimisympäristön kehityskohteet epämuodollisen oppimisen tukemisen näkökulmasta

QR-koodi

Verkko-oppimisympäristön kehityskohteet epämuodollisen oppimisen tukemisen näkökulmasta

Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten Valamis verkko-oppimisympäristöä voidaan kehittää, jotta se tukee paremmin epämuodollista ja sosiaalista oppimista. Tärkeinä näkökulmina nähtiin käyttäjien motivointi ympäristön käyttämiseen, yhteistyön ja yhteisöllisyyden mahdollistaminen sekä oppimisen mittaamisen kehittäminen. Työ toteutettiin toiminnallisena selvitystyönä, ja sen toimeksiantajana toimi digitaalisten oppimis- ja kehittämisratkaisujen toimittamiseen erikoistunut Arcusys Oy.

Tieto- ja viestintätekniikan nopea kehittyminen, globalisaatio sekä työn luonteessa tapahtuneet muutokset pakottavat organisaatioita kehittämään toimintaansa. Organisaatiot tarvitsevat yhä nopeammin uutta osaamista liiketoiminnallisten tavoitteidensa saavuttamiseksi. Osaamisen kehittämisessä avainasemaan nousevat epämuodollinen oppiminen ja sitä tukevat digitaaliset työkalut. Digitaaliset oppimisympäristöt tukevat hyvin muodollista oppimista, mutta etenkin epämuodollisen oppimisen tukemisessa on kehitettävää.

Opinnäytetyön tietoperustassa kuvataan työelämän ja yhteiskunnan kohtaamia muutoksia sekä niiden vaikutuksia organisaatioiden toimintaan. Työ käsittelee myös työssä oppimista painotuksen ollessa epämuodollisessa oppimisessa ja sen tukemisessa.

Valamis verkko-oppimisympäristöstä löytyi useita kehityskohteita, joihin esiteltiin konkreettisia ratkaisuehdotuksia. Näitä olivat mm. selainlisäosa verkkoresurssien jakamiseen, julkaisujen tilaaminen aiheiden mukaan, ryhmien luomisen helpottaminen sekä mahdollisuus esittää kysymyksiä osaamisalueiden asiantuntijoille. Esiteltyjen ratkaisujen tarkempi arviointi, kehittäminen ja toteuttaminen alkaa opinnäytetyön jälkeen.

Tallennettuna: