Haku

Miesten terveyskäyttäytyminen Kymenlaaksossa

QR-koodi

Miesten terveyskäyttäytyminen Kymenlaaksossa

Tämä raportti esittelee vuosina 2014–2016 toteutetun ”Alueellinen eriytyminen ja yhteisölliset menetelmät miesten terveyden edistämisessä” -hankkeen tuloksia. Tämän tutkimus- ja kehittämishankkeen tarkoitus oli selvittää kymenlaaksolaisten miesten liikunta-aktiivisuutta, tupakointia ja alkoholinkäyttöä sekä valmiutta muuttaa niitä yhteisöllisin keinoin. Hanke muodostui kolmesta osasta: 1. miesten hyvinvointikyselystä, jossa haastateltiin puhelimitse 1001 kymenlaaksolaista miestä, 2. interventio-osasta, jossa hankkeen työelämäkumppanit Sotek ja Kakspy ry. toteuttivat yhteisöissään neljä interventiota miesten keskuudessa ja 3. Kouvolan alueella toimivien 13 vapaaehtoisjärjestön haastatteluosiosta.

Menetelmällisesti hanke pohjautuu tilastollisiin testeihin ja mallintamiseen, paikkatietoanalyyseihin sekä yhteisöllisiin interventioihin ja niiden arviointiin. Näiden menetelmien pohjalta hankkeessa vastataan monipuolisesti esitettyihin tutkimuskysymyksiin siitä, millaisia paikallisia eroja miesten terveyskäyttäytymisessä on, ja miten terveyskäyttäytymistä voitaisiin tukea yhteisöllisillä menetelmillä. Hankkeessa käytetyt paikkatietoanalyysit mahdollistivat paikkaperustaisen lähtökohdan miesten terveyden edistämisessä. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on arvioida, miten ja missä yhteisöllisiä menetelmiä voidaan hyödyntää miesten terveyden edistämisessä Kymenlaaksossa.

Tutkimusosion tulokset osoittivat, että väestöruudun sosioekonomisen tausta heijastuu myös terveyskäyttäytymiseen. Yleisesti alkoholin riskikäyttäminen, tupakointi ja liikkumattomuus olivat yleisintä pienituloisten vuokra-asujien väestöruuduissa ja vähäisintä hyvätuloisten väestöruuduilla. Erot heijastuivat myös terveydentilaan, sillä terveydentila koettiin huonoksi useammin alhaisen sosioekonomisen aseman väestöruuduilla. Valtaosin miesten terveyskäyttäytymistä selittävät yksilölliset tekijät, mutta myös yhteisöllisillä tekijöillä on merkitystä miesten terveyskäyttäytymisessä. Yhteisölliset tekijät selittävät korkeimmillaan noin 10 prosenttia miesten terveyskäyttäytymisestä.

Paikkatietoanalyysien avulla raportin loppuosassa esitetään paikallisia suosituksia yhteisöllisten menetelmien käyttämiseksi miesten terveyden edistämisessä. Suosituksissa on huomioitava, että ne vaihtelevat asuinalueittain, mikä korostaa terveyden edistämisen räätälöintiä asuinalueittain. Yhteisöllisten menetelmien käyttäminen kytkeytyy miesten terveyskäyttäytymisen resursseihin, joita ovat esimerkiksi läheisten ihmisten merkitys terveyskäyttäytymisen tukena hyvätuloisilla, sosiaalinen media keskituloisilla, läheiset ihmissuhteet pienituloisilla asuinalueilla. Nämä paikalliset ominaisuudet mahdollistavat terveyden edistämisen juurtumisen asuinalueille.

Sotekin ja Kakspy ry:n toteuttamissa ruokaryhmä-, musiikki-, laajennettu työyhteisö- ja luontoryhmissä tunnistettiin erilaisia intervention lähestymistapoja ja ohjausnäkökulmia, yhteisöllisyyden ilmenemismuotoja sekä elintapamuutosta tukevia tekijöitä, jotka ovat siirrettävissä myös muihin miesyhteisöihin. Järjestöjen toimintaa koskevassa analyysissa tunnistettiin niiden tuottama hyöty ja jakautuminen yhteiskunnassa, johtamiseen liittyvät tekijät terveyden edistämisen kannalta ja järjestöjen rooli positiivisen terveyden edistämisessä.

Tulosten perusteella saatiin viitteitä yhteisöllisistä menetelmistä, joita voidaan käyttää paikallisyhteisöissä tupakoinnin ja alkoholinkäytön vähentämiseksi sosioekonomisesti alemmissa ryhmissä. Lisäksi löydettiin tekijöitä, joita voidaan käyttää tupakoinnin vähentämiseen keskituloisten keskuudessa. Menetelmiä voidaan

Tallennettuna: