Haku

Faskialinjojen dynaaminen liikkuvuusharjoittelu maastohiihtäjien harjoittelussa : Video-opas maastohiihtäjille

QR-koodi

Faskialinjojen dynaaminen liikkuvuusharjoittelu maastohiihtäjien harjoittelussa : Video-opas maastohiihtäjille

Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa maastohiihtäjille suunnattu video-opas, jonka avulla toimeksiantaja Lapin urheiluakatemia sekä sen urheilijat saavat käsityksen faskialinjojen merkityksestä osana harjoittelua ja saavat konkreettisia käytännön esimerkkejä faskialinjojen dynaamisista liikkuvuusharjoitteista, joiden avulla voidaan mahdollisesti parantaa suorituskykyä ja ennaltaehkäistä urheiluvammoja. Opinnäytetyön tavoitteena oli, että toimeksiantajan kautta urheilijat saavat liikkuvuusharjoitteet käyttöön ja hyödyntävät niitä omassa harjoittelussaan. Tavoitteena on myös, että fysioterapia-alan ammattilaiset voivat hyödyntää teoreettisen viitekehyksen sisältöä sekä he voivat käyttää video-oppaassa olevia harjoitteita omassa ohjauksessaan hyödyksi. Opinnäytetyön tavoitteena oli lisäksi syventää tekijöiden omaa tietämystä faskioista ja niihin kohdistuvasta dynaamisesta liikkuvuusharjoittelusta sekä kuinka urheilijoiden kannattaa huomioida ne harjoittelussaan.

Opinnäytetyö käsittelee maastohiihdossa aktivoituvien faskialinjojen dynaamista liikkuvuusharjoittelua. Faskia eli kehon sidekudosrakenne kuuluu osaksi tuki- ja liikuntaelimistöä ja se muodostaa kehoomme faskialinjoja, jotka toimivat voimien ja kuormien välittäjänä. Äärimmäisen tiheän hermotuksen omaavana faskialla on todettu olevan myös merkittävä tehtävä kehon koordinoinnissa ja liikkeiden aistimisessa. Oikein tehdyillä dynaamisilla liikkuvuusharjoitteilla voidaan vaikuttaa faskiarakenteisiin ja sitä kautta voidaan mahdollisesti parantaa kehon suorituskykyä ja ennaltaehkäistä urheiluvammoja.

Opinnäytetyö on toiminnallinen työ, joka koostuu kahdesta osasta: raportista ja oppaasta. Työn toiminnallisena osiona on video-opas ”Faskialinjojen dynaamisia liikkuvuusharjoitteita osaksi maastohiihtäjien harjoittelua”, joka tuotettiin työn teoreettisen viitekehyksen pohjalta. Video-oppaan tuotteistamisessa käytettiin Ojasalo, Moilanen & Ritalahti (2014) tutkimuksellisen kehittämistyön prosessimallia.

Tallennettuna: