Haku

Käynnissäpidon tiedonkeruun tehostaminen

QR-koodi

Käynnissäpidon tiedonkeruun tehostaminen

Tämä kehittämistehtävä tehtiin tukemaan Kemi-Tornion AMK:n Tekniikan TKI-yksikön koordinoimaa KÄYNTI-projektia, jossa tutkitaan ja kehitetään käynnissäpitoon liittyvää tiedonhallintaa teollisuuden tarpeisiin. Kehittämistehtävän tavoitteena oli tutkia teollisuuden käyttö- ja kunnossapitohenkilöstön tiedonkeruun merkitystä kunnossapidon ja tuotannon toimintojen johtamisessa ja kehittämisessä. Lisäksi tavoitteena oli tutkia ja kehittää käyttö- ja kunnossapitohenkilöstöä koskevia tiedonhallintasuunnitelmia tiedonkeruun tehostamiseksi. Tiedonhallintasuunnitelmien lisäksi tavoitteena oli myös tutkia ja kehittää toimintamalleja käynnissäpitoon liittyvän tiedonkeruun tehostamiseksi. Lopuksi, tutkimustulosten pohjalta, tavoitteena oli selvittää mobiilisovellusten hyödynnettävyyttä tiedonkeruussa niin käyttö- kuin kunnossapitohenkilöstönkin kohdalla.

KÄYNTI-projektin taustalla olevien tutkimushankkeiden pohjalta voidaan todeta, että teollisuuden käytön ja kunnossapidon ohjausta varten tietojärjestelmiin kirjatut tiedot ovat usein epäluotettavia. Myös eri järjestelmiin tallennettujen tietojen hyödyntäminen toiminnanohjauksessa on usein puutteellista. Käynnissäpidolla tarkoitetaan käyttö- ja kunnossapitohenkilöstön yhteistyötä, jolla pyritään teollisuuslaitoksen häiriöttömän käynnin turvaamiseen. Oikeat tunnusluvut, jotka perustuvat luotettavaan dataan ohjaavat sekä teollisuusyrityksen että palveluntarjoajan toimintaa parantaen kokonaistehokkuutta ja taloutta.

Käyttö- ja kunnossapitohenkilöstön tiedonkeruun merkityksen, tiedonhallintasuunnitelmien ja toimintamallien nykytilan selvittämisessä käytettiin apuna Kemi-Tornion AMK:n Tekniikan TKI-yksikössä aiemmin toteutettujen tutkimushankkeiden tuloksia. Nykytilan määrittelyn perusteella tunnistettiin ongelmat ja luotiin niiden pohjalta kehitysideat uusien tiedonhallintasuunnitelmien ja toimintamallien määrittelemiseksi. Myös KÄYNTI-projektissa mukana olevien yritysten ja tutkimuspartnereiden kautta saatua tietoa ja materiaalia hyödynnettiin tutkimuksen lähdeaineistona.

Opinnäytetyön tuloksena kehitettiin uusia tiedonhallintasuunnitelmia ja toimintamalleja käynnissäpitoon liittyvän tiedonkeruun tehostamiseksi. Lisäksi tuloksena luotiin vaihtoehtoja mobiilisovellusten hyödyntämiseksi tiedonkeruussa. Tulosten perusteella voitiin todeta tiedonhallintasuunnitelmien, toimintamallien ja tiedonkeruumenetelmien olevan tärkeässä roolissa tarpeenmukaisten ja luotettavien tietojen keräämiselle, jotka puolestaan ovat edellytyksenä käynnissäpidon toiminnanohjaukselle. Käynnissäpitotoimintaan siirtymisellä sekä sen systemaattisella seurannalla ja kehittämisellä voidaan vaikuttaa positiivisesti tuotantolaitoksen kokonaistehokkuuteen.

Tallennettuna: