Haku

CLT-koetalon lämpö- ja kosteusteknisen toiminnan analysointiraportti Q3/2014

QR-koodi

CLT-koetalon lämpö- ja kosteusteknisen toiminnan analysointiraportti Q3/2014

Q3-analysointiraportti on kolmas julkaistavista neljästä Lapin AMKin analysointiraporteista. Analysointiraporteissa tutkitaan CLT-koetalon lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa kyseisellä ajanjaksolla ottaen huomioon ajanjakson erityispiirteet ja niiden vaikutukset koetalon rakennetyyppien toimintaan. Q3-raportissa on tarkasteltu Kemin Digipolis-kampuksen alueelle rakennetun CLT-rakenteisen koetalon lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa vuoden 2014 heinä–syyskuun välisellä ajanjaksolla. Raportti on jatkoa aikaisemmin julkaistuille Q1- ja Q2-raporteille, joissa esiteltiin tuloksia vuoden 2014 alusta, tammi–maaliskuun ajanjaksolta sekä huhti-kesäkuun 2014 ajalta. Analysointiraporteissa esitellään CLT-koetaloprojektin kannalta keskeisiä aiheita, joita ovat CLT-runkoisten vaipparakenteiden toiminta Suomen olosuhteissa sekä toteutettujen muuttujien, kuten ulkoverhouksen värin (tumma/vaalea), ilmansuunnan (etelä/ pohjoinen) ja eristemateriaalin (puukuitu/mineraalivilla) vaikutus koetalon lämpöja kosteustekniseen toimintaan.

Vuoden 2014 kolmannen mittausjakson ulkolämpötilat olivat hieman korkeampia verrattaessa keskiarvoisiin lämpötiloihin. Keskiarvoiset ulkolämpötilat saatiin ilmatieteen laitoksen julkaisemasta raportista, johon on tilastoitu Suomen ilmastoa vuodelta 1981 lähtien.

• Heinäkuun 2014 CLT-koetalolla mitattu keskiarvoinen ulkolämpötila oli 19,2 °C kun tilastoidun keskiarvon mukainen ulkolämpötila oli 15,8 °C. • Elokuun 2014 CLT-koetalolla mitattu keskiarvoinen ulkolämpötila oli 15,7 °C kun tilastoidun keskiarvon mukainen ulkolämpötila oli 13,3 °C. • Syyskuun 2014 CLT-koetalolla mitattu keskiarvoinen ulkolämpötila oli 10,3 °C kun tilastoidun keskiarvon mukainen ulkolämpötila oli 8,1 °C.

Kolmannella mittausjaksolla CLT-koetalon ilmankostutin kytkettiin päälle syyskuun alussa simuloimaan asumisesta johtuvaa kosteuslisää. Ilmankostutin kytkettiin päälle, koska syksyllä ulkoilman olosuhteet ovat rakenteille haastavampia. Ilmankostuttimella pidettiin koetalon sisäilman suhteellista kosteutta 35–39 % tasolla. Ilmankostuttimen avulla tavoiteltu kosteuslisän tuotto on keskimäärin 2-3 g/m3.

CLT-koetalon rakenteissa on yhteensä 48 mittauspistettä, joissa olevat anturit mittaavat lämpötilaa ja suhteellista kosteutta 1 minuutin välein. Mittauspisteistä saatua dataa esitetään paikallisesti esitystietokoneella sekä sitä myös visualisoidaan www. kiintopuu.fi -nettisivuilla. Rakenteista saadun mittausdatan pohjalta on tuotettu raportissa oleva lämpö- ja kosteusteknisen toiminnan analysointi.

Mittausdatan avulla tehtyjen analysointien perusteella voidaan todeta, että CLTkoetalon vaipparakenteet toimivat lämpö- ja kosteusteknisesti hyvin. Analysoinnin perusteella voidaan myös todeta, että CLT-levy toimii rakenteessa tehokkaana höyrynsulkuna estäen samalla haitallisen diffuusion esiintymisen. CLT-levyä oikein käytettäessä rakenteessa ei siis tarvita erillistä höyrynsulkua. Mittausdatan laskennallisen tarkastelun perusteella voidaan todeta, että CLT-koetalon rakenteissa ei ole ollut homeen kasvun edellyttämiä olosuhteita heinä-syyskuun aikajaksolla*.

Tallennettuna: