Haku

CLT-koetalon lämpö- ja kosteusteknisen toiminnan analysointiraportti Q4/2014

QR-koodi

CLT-koetalon lämpö- ja kosteusteknisen toiminnan analysointiraportti Q4/2014

Q4-analysointiraportti on viimeinen neljästä CLT-koetalon 1. käyttövuotta koskevasta Lapin AMKin analysointiraportista. Analysointiraporteissa tutkitaan CLT-koetalon lämpö- ja kosteusteknistä toi-mintaa kyseisellä ajanjaksolla ottaen huomioon ajanjakson erityispiirteet ja niiden vaikutukset koe-talon rakennetyyppien toimintaan. Q4-raportissa on tarkasteltu Kemin Digipolis-kampuksen alueel-le rakennetun CLT-rakenteisen koetalon lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa vuoden 2014 loka–joulukuun välisellä ajanjaksolla. Raportti on jatkoa aikaisemmin julkaistuille Q1- (tammi-maaliskuu), Q2- (huhti-kesäkuu) ja Q3-raporteille (heinä-syyskuu). Analysointiraporteissa esitellään CLT-koetaloprojektin kannalta keskeisiä aiheita, joita ovat CLT-runkoisten vaipparakenteiden toiminta Suomen olosuhteissa sekä toteutettujen muuttujien, kuten ulkoverhouksen värin (tum-ma/vaalea), ilmansuunnan (etelä/pohjoinen) ja eristemateriaalin (puukuitu/mineraalivilla) vaikutus koetalon lämpö- ja kosteustekniseen toimintaan.

Vuoden 2014 neljännen mittausjakson ulkolämpötilat olivat hieman korkeampia verrattaessa kes-kiarvoisiin lämpötiloihin. Keskiarvoiset ulkolämpötilat saatiin ilmatieteen laitoksen julkaisemasta raportista, johon on tilastoitu Suomen ilmastoa vuodelta 1981 lähtien.

Lokakuun 2014 CLT-koetalolla mitattu keskiarvoinen ulkolämpötila oli 1,7 °C kun tilastoidun keskiarvon mukainen ulkolämpötila oli 2,4 °C. Marraskuun 2014 CLT-koetalolla mitattu keskiarvoinen ulkolämpötila oli -1,8 °C kun tilas-toidun keskiarvon mukainen ulkolämpötila oli -3,7 °C. Joulukuun 2014 CLT-koetalolla mitattu keskiarvoinen ulkolämpötila oli -4,9 °C kun tilas-toidun keskiarvon mukainen ulkolämpötila oli -8,5 °C.

CLT-koetalossa olevaa ilmankostutinta pidettiin päällä Q4-mittausjakson aikana loka- ja marraskuun ajan. Ilmankostutin oli käytössä myös joulukuun alussa (4.12.2014 asti), jonka jälkeen kostutin kyt-kettiin pois päältä, sillä laitteiston jatkuvan huollon järjestäminen lomien aikana nähtiin ongelmal-liseksi. Ilmankostuttimella pidettiin koetalon sisäilman suhteellista kosteutta 35–39 % tasolla. Il-mankostuttimen avulla tavoiteltu kosteuslisän tuotto on keskimäärin 2-3 g/m3. CLT-koetalon rakenteissa on yhteensä 48 mittauspistettä, joissa olevat anturit mittaavat lämpötilaa ja suhteellista kosteutta 1 minuutin välein. Mittauspisteistä saatua dataa esitetään paikallisesti esi-tystietokoneella sekä sitä myös visualisoidaan www.kiintopuu.fi -nettisivuilla. Rakenteista saadun mittausdatan pohjalta on tuotettu raportissa oleva lämpö- ja kosteusteknisen toiminnan analysoin-ti. Mittausdatan avulla tehtyjen analysointien perusteella voidaan todeta, että CLT-koetalon vaippa-rakenteet toimivat lämpö- ja kosteusteknisesti hyvin. Analysoinnin perusteella voidaan myös tode-ta, että CLT-levy toimii rakenteessa tehokkaana höyrynsulkuna estäen samalla haitallisen diffuusi-on esiintymisen. CLT-levyä oikein käytettäessä rakenteessa ei siis tarvita erillistä höyrynsulkua. Mittausdatan laskennallisen tarkastelun perusteella voidaan todeta, että CLT-koetalon rakenteissa ei ole ollut homeen kasvun edellyttämiä olosuhteita loka-joulukuun aikajaksolla*.

Tallennettuna: