Haku

Perusliikkumisen hallinta psykofyysisen toimintakyvyn edistämiseksi

QR-koodi

Perusliikkumisen hallinta psykofyysisen toimintakyvyn edistämiseksi

Opinnäytetyön tarkoituksena on edistää harjoitteiden käyttäjän kehotietoisuutta kehittämällä perusliikkumisen hallintaa asennonhallinnan keinoin. Asennonhallinnan parantamisella pyritään lievittämään kipua ja sen toistuvuutta, vähentämään liikkumiseen liittyvää kyvyttömyyttä ja toimintahäiriöitä, vähentämään vammautumisriskiä sekä lisäämään suoritus- ja toimintakykyä. Paremman perusliikkumisen hallinnan kautta harjoitusliikkeiden suorittaja edistää omaa kehotietoisuuttaan.

Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda psykofyysiseltä perustalta hyödynsaajan eli terveysalan ammattilaisten työssään hyödynnettäväksi yhteneväinen liikeharjoitusohjeistus perusliikkumisen hallinnan parantamiseksi. Avain kuntoutukseen on hallitsemattomien liikkeiden uudelleen kouluttaminen.

Ohjeistus tehtiin yhteistyössä edunsaajan kanssa. Idea ohjeistuksesta ja sen tarpeellisuudesta syntyi innovaationa opinnäytteen tekijöiden ja ohjaavan opettajan kanssa.

Opinnäytetyö on toiminnallinen ja se koostuu kahdesta osasta: liikeharjoitusohjeistuksesta ja raportti-osasta. Ohjeistuksessa esitellään harjoitusliikkeiden suorittamiset selityksin ja kuvin. Raportti-osa koostuu asennonhallintaa ja kehotietoisuutta koskevasta kirjallisesta aineistosta, joka perustuu faktaan pohjautuvaan aineistoon kirjallisuudessa ja tutkimusartikkeleissa.

Kehittämistehtävänä oli laatia liikeharjoitusohjeistuksen pilottiversio, jonka käytön päämääränä on ennallistaa kontrolloimattoman liikkeen hallinta ja saavuttaa normaali liikkuvuus. Päämäärän tavoittamiseksi liikeharjoituksella ohjelmoidaan uudelleen sensomotorinen toiminto eli vaihdetaan lihaksen aktivoitumismalli.

Pilottiversion toimivuutta mitattiin asiakkaiden palautteiden perusteella. Kaikki käyttäjät kokivat kehotietoisuutensa parantuneen. Mittaaminen perustui käyttäjien subjektiiviseen kokemukseen sekä portaittaiseen ohjeistukseen, jossa käyttäjä havaitsee konreettisesti edistymisensä. Nimettömien palautelomakkeiden vastausten perusteella ohjeistus kehitettiin varsinaiseen muotoon ja harjoitukset määriteltiin sanallisesti selkeämmiksi.

Jatkotutkimusehdotuksena pidämme ohjeistuksen muuttamista applikaatioksi.

Tallennettuna: